SEGRE

TENSIÓ PACTE

L’Iran amenaça de respondre a l’anunci de més sancions de Trump

El president nord-americà les deixa en suspens i dóna un ultimàtum per renegociar el pacte nuclear || Rússia i la UE, preocupades pel futur de l’acord amb Teheran

Un grup d’homes crema una bandera nord-americana durant una protesta a l’Iran.

Un grup d’homes crema una bandera nord-americana durant una protesta a l’Iran.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de l’Iran va informar ahir a través d’un comunicat que “respondrà de manera corresponent a les accions hostils dels Estats Units”. Aquest anunci es va produir després que el líder nord-americà, Donald Trump, advertís que, d’aquí a 120 dies, no tornarà a firmar l’ordre presidencial que manté en suspens les sancions del seu país contra la República Islàmica. Les noves sancions imposades a l’Iran serien, en part, una reacció al que Washington considera una dura repressió de les protestes antigovernamentals d’aquest mes, en les quals hi va haver una vintena de morts i un miler de detinguts. Fonts del ministeri d’Exteriors del règim dels aiatol·làs van subratllar que els pronunciaments de Trump “han sobrepassat tots els límits del comportament acceptable a la comunitat internacional”. A més, van destacar que aquestes noves sancions i l’amenaça d’aixecar-ne la suspensió “representen una violació del dret internacional i de les obligacions bilaterals i internacionals dels EUA”.

Per la seua part, Rússia va titllar d’“extremament negatives” les amenaces del president nord-americà, que podrien posar fi a l’històric acord nuclear firmat el 2015 i pel qual l’Iran es va comprometre a utilitzar l’energia nuclear per a finalitats únicament pacífiques. Així, Sergei Riabkov, viceministre d’Exteriors rus, va lamentar que es complissin “les nostres pitjors expectatives”. En aquesta mateixa línia, Federica Mogherini, portaveu de la diplomàcia europea, va dir que “prenen nota” de l’ultimàtum de Trump i dels “terribles defectes” que segons ell presenta el pacte nuclear amb l’Iran, però va insistir en el compromís comunitari “amb una efectiva i total aplicació” d’aquest conveni.

L’acord nuclear que ara posa en perill el president nord-americà Donald Trump va ser fruit de vint mesos de negociacions entre l’Iran, la Xina, els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i Alemanya. En aquest, els aiatol·làs es van obligar a no desenvolupar ni adquirir armes nuclears. A canvi, la comunitat internacional va acordar aixecar les sancions imposades al país asiàtic per l’Organització de les Nacions Unides, alguns estats i organitzacions multilaterals.

tracking