SEGRE

PANORAMA

Puigdemont crida a complir el mandat del 21-D i “restituir” el Govern que va cessar el 155

El líder de Junts per Catalunya exigeix “fer valer” la majoria independentista al Parlament || Mas s’acomiada de la presidència del PDeCAT demanant “unitat” als seus per eixamplar la base

Artur Mar segueix la intervenció de Carles Puigdemont al Consell Nacional del PDeCAT, ahir.

Artur Mar segueix la intervenció de Carles Puigdemont al Consell Nacional del PDeCAT, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va intervenir ahir des de Bèlgica en el Consell Nacional del PDeCAT, que va tenir lloc a la ciutat de Barcelona. Va insistir que el mandat sortit de les urnes el 21 de desembre ha de ser complert i no es pot “subvertir” amb debats reglamentaris. En aquest sentit, va convidar els seus companys de partit a “complir el més fidelment possible” amb el resultat dels comicis. Així mateix, va recordar que “tenim majoria parlamentària i l’hem de fer valer” per evitar que l’Estat realitzi un “frau democràtic” i impedeixi de “restituir” el Govern “legítim” de Catalunya.

Puigdemont es va mostrar confiat que aviat “recuperarem les institucions injustament arrabassades” i va criticar PP, PSC i Cs per “no acceptar el resultat” de les eleccions.

Rovira assevera que l’independentisme haurà de continuar el seu camí “amb molta tenacitat”

A més, va retreure que “els que governen sense cap rubor Catalunya des de Madrid amb el 4% dels vots” assegurin “que no es pot governar des de l’exili o des de la presó amb el 47,5% dels vots dels catalans”.

Per la seua part, l’exlíder del PDeCAT i predecessor de Puigdemont al capdavant de la Generalitat, Artur Mas, es va acomiadar de la presidència del partit cridant a la “unitat” per sumar amb Junts per Catalunya i així eixamplar la base de la formació. Va demanar als exconvergents “tota la generositat que calgui” per convertir el PDeCAT en “la casa gran del catalanisme”. “Cal saber sumar perquè, si ho sabeu fer, les municipals també les guanyarem i, més enllà de guanyar eleccions, farem el millor servei del país”, va proclamar. Mas també va confessar que se’n va “content, carregat d’emocions i de sensibilitats”. Igualment va voler subratllar la seua aportació a la transformació política d’un país que va passar “de l’autonomia a la sobirania”.

En un altre ordre de coses, la vicepresidenta del partit, Neus Munté, va rebutjar la possibilitat que es repeteixin els comicis catalans. “No és un bon escenari”, va assegurar. A més, Munté va definir el 155 com “una llosa que no podem normalitzar” i va cridar a “mantenir el rumb i el convenciment” en el projecte que representen.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va assegurar ahir que les forces independentistes han d’“enfrontar-se a totes les dificultats amb absolut realisme”. A més, va reconèixer que “hauran de buscar aliances i explorar les fronteres de l’independentisme per continuar creixent i ser cada vegada més forts”. Igualment, la número 2 dels republicans va manifestar que “és urgent tornar a posar les institucions del país en mans dels ciutadans” i que no fer-ho “com a màxima prioritat” equival a “permetre que el PP amb quatre escons continuï governant” a Catalunya. Per això, Rovira va assenyalar la necessitat de constituir el Parlament i la Mesa dimecres vinent com a “pas indispensable per no desaprofitar la victòria a les urnes” perquè “res no ens serà regalat i haurem de seguir amb molta tenacitat impulsant aquest país amb la força dels últims mesos”.

D’altra banda, Rovira va reivindicar ERC com a “partit fort, amb un projecte transversal i obert a aquest país” i va col·locar la formació “al servei de tota la ciutadania”. En aquest sentit, va destacar que representen el “catalanisme popular” i es va identificar amb “la gent del dret a decidir” i “la gent de l’1 d’octubre”. Així mateix, es va felicitar perquè, davant de les eleccions “amb les condicions més adverses” de la història del partit, van aconseguir “més confiança i més creixement que mai al conjunt del país”, i van deixar “en minoria el bloc del 155”.

La republicana va tenir també un record per al número 1 de la formació, Oriol Junqueras, i per a Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que es troben en presó preventiva. Així doncs, Rovira va afirmar que “aquest sofriment no el podrem pagar mai. No ens cansarem de demanar la llibertat” i va acabar proclamant que el seu empresonament “és injust”.

La CUP exigeix treballar per la “materialització” de la RepúblicaLa portaveu de la CUP, Núria Gibert, va explicar ahir que “centrarem la nostra aposta en determinar com despleguem la República”. Així, els cupaires es van fixar “de forma prioritària” la materialització de la DUI i van acceptar formar part de la Mesa del Parlament “sempre que aquesta treballi en clau republicana”. A més, Gibert va rebutjar el discurs de la recuperació de la Generalitat. “Només parlar de restablir les institucions és situar-se en una pantalla passada.” Igualment, va manifestar que “el qui els importa menys que el què”, al ser preguntada per una eventual investidura telemàtica de Carles Puigdemont des de Brussel·les.

Artur Mar segueix la intervenció de Carles Puigdemont al Consell Nacional del PDeCAT, ahir.

Artur Mar segueix la intervenció de Carles Puigdemont al Consell Nacional del PDeCAT, ahir.EFE

tracking