SEGRE

CATALUNYA DESPRÉS DEL 21-D

Els lletrats del Parlament rebutgen investir Puigdemont per via telemàtica o delegada

Tot i que l’informe no és vinculant, i Rajoy amenaça de mantenir el 155 si el líder de JxCat repeteix des de Brussel·les || D’altra banda, Turull insisteix que “no hi ha excuses jurídiques que valguin”

Els cantaires van tornar a demanar ahir la llibertat dels presos a la plaça Paeria.

Els cantaires van tornar a demanar ahir la llibertat dels presos a la plaça Paeria.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els lletrats del Parlament van fer públic ahir un informe jurídic en el qual rebutgen la possibilitat que Carles Puigdemont pugui ser investit de forma telemàtica o delegada des de Bèlgica i subratllen que la investidura ha de ser amb participació “directa i personal” del candidat. El document arriba tot just unes hores abans que demà es constitueixi el nou Parlament, que ha d’elegir, com a primer acte, el nou president després de confirmar-se que Carme Forcadell descarta repetir en el càrrec. Esquerra no ha revelat encara qui serà el seu relleu.

A l’informe, sol·licitat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a petició del PSC, expliciten que el “respecte a les regles bàsiques dels procediments parlamentaris” fa “imprescindible” l’assistència dels protagonistes al debat “sense cap mitjà interposat ni substitució de la persona que ha de ser el principal protagonista”. Els lletrats remarquen que una investidura va més enllà d’un “acte de mera ratificació o confirmació d’una persona com a president” i suposa “propiciar un diàleg” entre el candidat i la resta de diputats perquè el primer aconsegueixi el suport necessari.

Demà es constituirà el Parlament amb l’elecció de la Mesa com la primera gran cita

Els lletrats diuen que el reglament no ho preveu en els casos que es plantegen i ho deixa en mà de la Mesa

Els lletrats assenyalen que el reglament de la Cambra no contempla els supòsits de delegació de vot per no poder tornar de l’estranger o per estar a la presó, encara que en aquest últim cas obren la porta a la interpretació que en faci la Mesa d’edat demà a la constitució del Parlament. El cas afecta els diputats electes de JxCat i ERC que són a Brussel·les –Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret– o els que segueixen a presó –Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez–.

La posició dels lletrats, malgrat no ser vinculant, podria complicar l’acord entre JxCat i ERC per escollir com a president Puigdemont, amb una nova Mesa que faci una interpretació del reglament del Parlament que permeti una investidura a distància.

Per la seua banda, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va afirmar que l’aplicació de l’article 155 continuaria en vigor si Puigdemont és investit des de Brussel·les, perquè no podria formar govern. En la mateixa línia, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que la investidura telemàtica de Puigdemont és “inassumible i absolutament perjudicial per als interessos de tots”.

Ciutadans, els socialistes i els comuns també rebutgen la possibilitat d’una investidura telemàtica.

Per una altra banda, el conseller de la Presidència cessat i diputat electe de JxCat, Jordi Turull, va rebutjar les “excuses” jurídiques dels que neguen validesa a una investidura a distància i es va negar a contemplar alternatives per presidir el Govern: “O Puigdemont o Puigdemont”, va dir en la línia dels últims dies. Mentrestant, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va arremetre contra Rajoy i les seues paraules sobre l’article 155. “Ens avisa que utilitzarà la llei com més li convingui. Ens amenaça. Cap novetat”, va lamentar.

Gabriel Rufián (ERC) va insistir en la seua proposta que Oriol Junqueras sigui el nou president si Puigdemont no pot ser investit. “Si el número u d’aquest govern, que és Carles Puigdemont, no pugues ser-ho, com a president legítim, per culpa de les amenaces i repressió de l’Estat, per sentit comú, el lògic és que sigui investit el número dos”, va afirmar.

Els cantaires van tornar a demanar ahir la llibertat dels presos a la plaça Paeria.

Els cantaires van tornar a demanar ahir la llibertat dels presos a la plaça Paeria.MAGDALENA ALTISENT

tracking