SEGRE

PARLAMENT COMISSIÓ

De Guindos arremet contra Rato i critica Zapatero per la crisi

A la compareixença davant el Congrés

El ministre De Guindos, durant la compareixença al Congrés.

El ministre De Guindos, durant la compareixença al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va defensar ahir el rescat a la banca, i en particular Bankia, per salvar l’economia espanyola i no abandonar l’euro, va criticar la gestió de Rodrigo Rato al capdavant de l’entitat i va negar que li demanés la dimissió. De Guindos va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga la crisi financera i el rescat bancari en què va afirmar que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011) va adoptar “pegats insuficients” per afrontar el problema de fons de les caixes d’estalvi, entre els quals la seua mala governança.

També va criticar els incentius fiscals a l’habitatge aprovats per Zapatero i la despesa de 50.000 milions d’euros en el Pla E d’estímul de l’economia i de l’ocupació que “va servir per desequilibrar més els comptes de l’Estat”.

El ministre d’Economia assegura que sense el rescat financer Espanya hauria sortit de la zona euro

Va incidir que la recaiguda de tres caixes d’estalvi (Bankia, Catalunya Caixa i Caixa Galícia) el 2011 és prova “irrefutable” que no es va actuar amb eficàcia i va afegir que Bankia era l’entitat amb “més exposició a la bombolla immobiliària” i amb més dèficit.

En aquest aspecte, el ministre d’Economia va assenyalar que va optar per cobrir-ho amb la sortida a borsa “incentivada” pel decret del Govern de llavors, que li permetia “beneficiar-se d’un fort estalvi” de requeriments de capital, que serien de 1.800 milions d’euros davant dels 5.700 milions requerits en cas de no haver debutat en el parquet borsari.

El ministre va revelar que Rato va enviar la dimissió a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i després es va penedir i va voler seguir al capdavant de l’entitat, moment en el qual el ministre el va apressar a abandonar immediatament el càrrec.

tracking