SEGRE

PANORAMA

JxCat i ERC investiran Puigdemont i Roger Torrent serà el president del Parlament

Els republicans deixen en mans de Junts per Catalunya la fórmula de la investidura || La Cambra catalana es constitueix avui amb la conformació de la Mesa com a primera mesura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El republicà Roger Torrent serà escollit nou president del Parlament a la sessió constitutiva del legislatiu català que tindrà lloc avui a l’hemicicle de la Ciutadella de Barcelona, després que JxCat i ERC arribessin ahir a un acord. Així, l’exportaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí a la passada legislatura succeirà Carme Forcadell, que ahir es va acomiadar del càrrec agraint la “dedicació i professionalitat” dels empleats de la institució, que va definir com a “pilar fonamental” del Parlament. En aquest sentit, Torrent va manifestar que Forcadell “ha defensat com ningú aquesta institució” i va assenyalar que treballarà “per poder estar a la seua altura”. Igualment, va subratllar que el seu primer objectiu com a president serà “tornar a posar aquesta institució al servei de la ciutadania i no de les forces del 155”. A més, les dos principals formacions independentistes es van comprometre a donar suport a la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat. No obstant, la formació liderada per Oriol Junqueras va delegar en JxCat la determinació de la fórmula que permetrà aquesta investidura. En un comunicat, les dos forces polítiques van emmarcar aquesta decisió “en la línia de restitució de les institucions” després de la intervenció del Govern amb l’aplicació de l’article 155.

D’altra banda, la Mesa de la diputació permanent de l’hemicicle va realitzar ahir la distribució provisional dels escons entre les forces parlamentàries. Així doncs, els comuns passarien a situar-se a la part esquerra de la Cambra, amb els independentistes. Igualment, vuit diputats de JxCat se situarien entre els representants de PSC i Ciutadans, a la dreta del Parlament. Per això, tant des de la formació taronja com des de les files socialistes van mostrar el seu rebuig de la proposta. En cas que no s’assolís cap altre acord, aquesta passaria a ser la col·locació definitiva. En un altre ordre de coses, Xavier García Albiol es va queixar ahir que Ciutadans no hagués facilitat que els populars tinguessin grup propi aquesta legislatura. En la mateixa línia, Fernando Martínez-Maíllo va acusar la formació d’Albert Rivera de “poca generositat” i d’“arrogància”. Celia Villalobos, al seu torn, va demanar al PP que “apunti” aquesta decisió de Ciutadans.

tracking