SEGRE

Maragall expressa "indignació" per l'absència de diputats presos o en "exili"

Les votacions han proclamat Roger Torrent (ERC) com a president de la cambra.

Imatges de la sessió de constitució del ParlamentÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Mesa d’Edat del Parlament, Ernest Maragall, ha iniciat la sessió constitutiva de la cambra catalana expressant la seua "indignació" pel fet que vuit diputats electes independentistes no puguin ser avui presents en trobar-se "empresonats" o en l’"exili" a Bèlgica. Abans de donar pas a les votacions per elegir el president del Parlament i a la resta de membres de la nova Mesa, Maragall ha volgut prendre la paraula i pronunciar un discurs, no en to protocol·lari sinó amb una intensa càrrega política, per arremetre contra un Estat que "només sap humiliar i castigar".

En la passada legislatura ja es va produir, de tota manera, un discurs amb elevat to polític per part del president de la Mesa d’Edat, que en aquella ocasió era el diputat de la CUP Julià de Jodar.

Acompanyat de la resta de membres de la Mesa d’Edat del nou Parlament, que són els també diputats d’ERC Gerard Gómez del Moral i Rut Ribas com parlamentaris més joves, Ernest Maragall ha saludat avui els expresidents del Parlament que eren a la tribuna de convidats i "als que no estan", que són "el president de la Generalitat i els membres del Govern, perquè alguns estan empresonats i altres en l’exili".

"Hi haurà dies en aquesta cambra que haurem d’actuar amb el màxim sentit de responsabilitat en representació dels catalans", ha indicat Maragall abans d’explicar que sentia "una acumulació d’indignació per les agressions que vivim cada dia, però també d’esperança perquè tinc la convicció que el poble de Catalunya no renuncia al seu dret a construir un país millor i més just".

El president de la Mesa d’Edat ha preconitzat una "Mesa de diàleg" entre els representants del Parlament o del nou Govern i de l’Estat "per respectar la voluntat majoritària dels catalans" i encarar el futur en un ambient de "normalitat". Maragall ha lamentat que "és la primera vegada que el debat constitutiu es constitueix amb el bancada del Govern buida" ja que quan es va restablir el Parlament després de la dictadura "hi havia el president Tarradellas per donar continuïtat a la institució". "Quan es va fer l’actual Estatut es va intentar aconseguir un marc legal estable no subjecte al mercadeig de competències -ha recordat- però aquesta voluntat va ser rebutjada, ja que l’Estat espanyol sembla que no vol saber res de reconciliació i de sobiranies compartides".

"L’Estat espanyol no sap guanyar, només sap humiliar i derrotar", ha afirmat Maragall abans d’apuntar que "el referèndum de l’1 d’octubre va ser la confirmació que s’ha iniciat un període en què la ciutadania es va fer propietària del seu destí, una cosa que el TC no podrà esborrar de la nostra memòria col·lectiva." Segons el president de la Mesa d’Edat, "el vot de 21D és la confirmació de l’1 d’octubre, i és un bon mapa de la societat catalana d’avui, diversa i complexa," i en aquest punt ha proclamat que "no abandonarem la via democràtica i assumirem el repte de representar a la sobirania del poble de Catalunya". Maragall ha apuntat que "farà falta resistència i intel·ligència per aconseguir la llibertat dels presos i la tornada dels exiliats".

tracking