SEGRE

La majoria independentista estén la mà per recuperar les institucions

El nou Parlament sorgit del 21-D es va constituir ahir amb l’elecció de la Mesa i del president de la Cambra, Roger Torrent (ERC), que va pronunciar un discurs conciliador i sense al·lusions a la independència de Catalunya. Va establir com a objectius “cosir la societat catalana” i “recuperar les institucions” davant de les amenaces de prolongar el 155.

Ernest Maragall.

Ernest Maragall.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria independentista sorgida de les urnes el 21-D va estrenar ahir el nou Parlament estenent la mà als partits contraris a la independència de Catalunya per deixar enrere la intervenció de la Generalitat a través de l’article 155. Els vots de JxCat, ERC i la CUP van donar la presidència de la Cambra al diputat republicà Roger Torrent, que va assumir el càrrec amb un discurs conciliador i sense al·lusions al procés independentista. Va establir com a prioritats “cosir la societat catalana” i “recuperar les institucions”. “Intentaré guanyar-me la confiança dels que no m’han votat”, va dir Torrent, en al·lusió a Cs, PSC, PP i CatComú. Les paraules del president, el més jove en aquest càrrec amb 38 anys, van contrastar amb el discurs d’Ernest Maragall, també a la llista republicana. Al capdavant de la Mesa d’edat, Maragall va valorar que el 21-D és “la confirmació de l’1-O” i va dir que l’Estat “no sap guanyar, només derrotar”. La sessió es va celebrar sense els 5 diputats a Brussel·les i els 3 a la presó.

La incògnita sobre si podrien delegar el vot es va aclarir quan Maragall va anunciar que només els presos ho havien demanat i que ho acceptava d’acord amb la interlocutòria del TS que els impedeix anar als plens i d’informes jurídics del Parlament. Cs i PP van plantejar-hi objeccions, mentre que el PSC s’hi va mostrar d’acord. El Govern central, que havia amenaçat d’impugnar les votacions si hi participaven els diputats a Bèlgica, va avançar després de la sessió que no recorrerà. Oriol Junqueras va delegar el vot en Marta Rovira i Jordi Turull va votar per Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

Van cridar els diputats a votar un a un i els sobiranistes van aplaudir a l’escoltar els noms dels presos, així com els de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig i la lleidatana Meritxell Serret. Torrent va ser elegit president en segona ronda i, entre els vots en blanc, n’hi va haver un del bloc del 155. La Mesa només té una dona i cap membre de Lleida. Davant el to conciliador de la primera sessió, la que haurà d’investir el president podria ser més conflictiva. JxCat ja ha demanat que els diputats a Brussel·les puguin votar.

Catorze diputats per lleida i un llaç per recordar Meritxell Serret

Catorze dels quinze diputats per Lleida van participar ahir dimecres en la sessió constitutiva del nou Parlament, mentre que un dels vuit llaços grocs als vuit escons buits recordava l’absència de la republicana Meritxell Serret, que es troba a Brussel·les. Els sis parlamentaris lleidatans de Junts per Catalunya, quatre d’Esquerra, els tres de Ciutadans i el diputat socialista van posar a l’hemicicle després de finalitzar la sessió.

“L’Estat només humilia i castiga” Maragall va dirigir dures crítiques al Govern central per la seua reacció contra el referèndum de l’1-O i la declaració de la república per part del Parlament. “L’Estat, pel que sembla, no vol saber res de reconciliació ni de sobiranies compartides.” “No sap compartir, només imposar, humiliar i castigar”, va insistir.

tracking