SEGRE

Torrent no decidirà si va Brussel·les fins saber qui és el candidat més avalat

El president del Parlament ha iniciat aquest dijious la roda de contactes amb els grups

Torrent ha presidit la primera reunió de la Mesa del Parlament.

Torrent no decidirà si va Brussel·les fins saber qui és el candidat més avalatParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat aquest dijous que no decidirà si va a Brussel·les per parlar amb Carles Puigdemont (JxCat) fins haver completat la ronda de contactes amb els grups i conèixer si és el candidat que compta amb més suports per ser investit president de la Generalitat. En declaracions a RAC1, Torrent ha indicat que "ja es veurà" si ell haurà de viatjar fins a Brussel·les per parlar personalment amb Puigdemont, si de la ronda de converses que avui inicia amb els grups es dedueix que ell és el candidat més proposat.

Ha confirmat, en aquest sentit, que aquest migdia començarà a parlar amb els representants dels comuns i del PSC i que "entre avui i demà" té la intenció de completar la ronda de contactes amb la resta de formacions polítiques parlamentàries. Ha explicat que ahir va tenir l’ocasió de parlar per telèfon durant alguns segons amb Puigdemont, que el va felicitar per la seua elecció com a president del Parlament, en una conversa "molt curta i cordial" en la qual van tenir l’oportunitat de recordar que ambdós són polítics de les comarques gironines.

D’altra banda, i en altres declaracions de Torrent a Catalunya Ràdio, el nou president del Parlament ha dit ignorar si, a diferència de l’ocorregut amb l’anterior presidenta, Carme Forcadell, seria rebut pel Rei. Ha demanat, en aquest sentit, "no avançar esdeveniments" perquè això "només es plantejarà quan ja s’hagi fet el debat d’investidura i el Parlament hagi elegit a un nou president de la Generalitat".

Sobre el seu primer discurs després de ser elegit president del Parlament, Roger Torrent s’ha referit al fet que hagi estat qualificat com a "moderat" i "gairebé autonomista", i ha apuntat que "ahir em tocava fer un discurs de president del Parlament, transmetent uns principis que són universals". Ha afegit, a més, que com a president del Parlament li toca "fer un discurs institucional", si bé ell "mai" renunciarà a les seues conviccions polítiques, i sobre la seua voluntat de "cosir" a la societat catalana, ha puntualitzat que amb això no volia dir que estigués trencada, sinó que des del càrrec institucional que ocupa tractarà precisament que això no es produeixi.

"Intentaré defensar el parlamentarisme i l’ús de la paraula per part de tots els diputats, i alhora intentar cosir la societat catalana, que és molt plural i diversa", ha necessitat. També ha apuntat que, quan va dir que volia situar la política en el centre de l’activitat parlamentària, s’estava referint "als qui l’han traslladat als tribunals".

Sobre el vot delegat dels diputats que són a la presó o a Brussel·les, Torrent ha afirmat que "es decidirà en funció de les peticions que plantegin els grups". Ha precisat que "els lletrats fan el seu treball en fer els seus informes", que és interpretar el reglament des d’un punt de vista legal, però que "a la Mesa li correspon prendre decisions polítiques".

Amb referència a les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que des del Govern es prendran "tota mena de decisions" per impedir una investidura telemàtica, Torrent s’ha limitat a apuntar que "és un drama que les decisions polítiques acabin sent judicialitzades".

tracking