SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

Santamaría amenaça amb el 155 si la investidura no és presencial

El Govern impedirà la presidència de Puigdemont “per tots els mitjans” || Junqueras anirà al Tribunal Europeu de Drets Humans si no li deixen assistir

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que la investidura del president “no és suficient” perquè cessi l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya pel desafiament sobiranista. “És necessari que el president assumeixi el seu càrrec”, va dir, precisant que l’article constitucional deixarà de ser actiu quan prengui possessió el nou Govern de manera presencial. Igualment, al ser preguntada per la possibilitat que s’obri una altra via del diàleg entre el Govern central i el nou Executiu català, Santamaría va posar èmfasi en el fet que “la via per la qual ha d’apostar” el Govern català és “la legalitat”, i només en aquest marc de “respecte a la llei” hi podrà haver diàleg.

En declaracions a la Cope, la vicepresidenta va dir que Carles Puigdemont “ha arribat al final del trajecte” i va assegurar que “la seua investidura només podria portar-se a terme mitjançant una flagrant vulneració de la llei”. Davant de la possibilitat que l’expresident es presentés al Parlament per ser investit, Sáenz de Santamaría va afirmar que “aquest ciutadà té una ordre de recerca i captura” i es va mostrar convençuda que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat hi actuaran en conseqüència. És més, va avisar que l’Executiu central “adoptarà tota mena de mesures” perquè la investidura del candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, “no es produeixi”. Amb referència a l’elecció de Roger Torrent com a president del Parlament, es va mostrar confiada que iniciï el mandat respectant la llei i va esperar un canvi d’actitud, va dir. En un altre ordre de coses, Oriol Junqueras va mostrar ahir la seua voluntat d’anar al Tribunal Europeu de Drets Humans si el Suprem no li permet sortir de la presó per assistir a les sessions del Parlament. El seu advocat, Andreu Van den Eynde, va afirmar que té la certesa que la cort europea serà més sensible al “dret a la participació i representació política”.

La vicepresidenta crida a defensar la Constitució com “soldats” La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar als líders de Ciutadans, Albert Rivera i Inés Arrimadas, que “com més soldats siguem en la defensa de la Constitució, més possibilitats tindrem de guanyar”. Santamaría es va mostrar molt crítica amb Ciutadans, i va acusar Arrimadas de pensar només en benefici del partit. A més, va assegurar no entendre la negativa a donar-li al PP un diputat al Parlament per poder comptar amb grup propi i va relatar que “això no és una cursa per qui és el primer en el constitucionalisme, sinó perquè el constitucionalisme sigui primer a Catalunya”. La vicepresidenta va demanar a la líder de Ciutadans facilitar la “tasca d’un “aliat” i no limitar-ne la capacitat, com per exemple, en la presentació d’iniciatives.

tracking