SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Puigdemont defensa ser investit i assegura que no existeix un “pla B”

ERC reitera el seu suport al candidat de JuntsxCat però no concreta si avala una investidura a distància || La CUP convoca una reunió per establir la seua posició

Inés Arrimadas amb el president del Parlament, Roger Torrent.

Inés Arrimadas amb el president del Parlament, Roger Torrent.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de llista de JuntsxCat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que no renunciarà a ser investit president de la Generalitat i va defensar poder governar des de Brussel·les. “Segur que no podria fer-ho des de la presó”, va assegurar, i va afegir que “a la presó no em podria entrevistar ni dirigir-me a la gent”. El líder de JuntsxCat va explicar que “no hi ha pla B” ja que l’objectiu és restituir el Govern cessat per l’Executiu espanyol mitjançant l’article 155. En la mateixa línia, va afirmar que vol que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, repeteixi com a vicepresident, encara que estigui actualment a la presó, i va avançar que estudiaran el paper que podria tenir la seua immunitat com a diputats per poder garantir la restitució del Govern.

El diputat d’ERC Raül Romeva va reiterar el seu suport a la investidura de Puigdemont. Va explicar que ja s’ha reunit amb el president del Parlament, Roger Torrent, qui va comunicar que ERC no presentarà candidat a president, al donar suport al presentat per JxCat. D’altra banda, Romeva no va voler pronunciar-se sobre si ERC recolza una investidura telemàtica. Es va limitar a dir que ERC dóna el seu suport a Carles Puigdemont però que la forma com es produeixi no els toca a ells decidir-la.

La portaveu de la CUP, Núria Gibert, va explicar ahir que la militància del partit es reunirà el 27 de gener per debatre sobre la investidura de Puigdemont. La portaveu va criticar la “falta de fluïdesa” amb la resta de partits republicans, encara que va assegurar que el candidat de JuntsxCat és el que ara mateix està “sobre la taula”. Tot i així, els anticapitalistes no descarten convocar una nova reunió si el ple d’investidura s’ajornés.

En un altre ordre de coses, Puigdemont viatjarà dilluns a Dinamarca per participar en un debat sobre Catalunya. Serà la primera vegada que surt de Bèlgica.

Madrid

El portaveu del Govern central i ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va explicar ahir en roda de premsa que el Govern d’Espanya està “vigilant de prop” els moviments que es produeixen al Parlament de Catalunya i que no es tolerarà que es cometi cap “tipus d’il·legalitat”. En aquest sentit, va recordar que l’article 155 de la Constitució continua estant en vigor i que no s’aixecarà fins que un nou Executiu s’hagi format a Catalunya.

Respecte a una possible investidura del candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, el ministre ha negat que aquesta s’arribi a produir i ha recordat que l’informe dels lletrats del Parlament descarta la possibilitat de realitzar una investidura per via telemàtica. Encara que els informes dels lletrats no són vinculants, no són d’obligat compliment, Méndez de Vigo ha assenyalat que, en cas de no seguir la recomanació, es forçarà a complir la legalitat. Al ser preguntat si el Govern tornaria a aplicar l’article 155, en cas que s’investís Puigdemont, el ministre va reconèixer que seria “una mala idea” continuar amb aquesta via, encara que va matisar que “el Govern és un animal que entrepussa dos vegades amb la mateixa pedra” i que actuaran amb “fermesa i sense la menor vacil·lació per fer complir la llei”.

El ministre es va referir també a la seua disputa amb el partit taronja i va dir “no entendre” la posició de Ciutadans en aquests moments. Méndez de Vigo va criticar que el partit d’Inés Arrimadas no els cedeixi un diputat per poder tenir grup propi al Parlament, per poder donar així “més veus al constitucionalisme”.

Val a recordar que un grup parlamentari propi significa obtenir més minuts d’intervenció en els plens, accés a més comissions i una retribució econòmica a tall de subvenció. Si el PPC no rebés un diputat per part de Ciutadans, haurien de compartir el Grup Mixt amb la CUP i, per tant, repartir-se l’assistència a les comissions i dividir-se el temps d’intervenció.

Inés Arrimadas amb el president del Parlament, Roger Torrent.

Inés Arrimadas amb el president del Parlament, Roger Torrent.EFE

tracking