SEGRE

ERC urgeix JxCat a aclarir com pensa realitzar la investidura de Puigdemont

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià

ERC urgeix JxCat a aclarir com pensa realitzar la investidura de PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha urgit aquest dilluns a JxCat a aclarir com pensa realitzar la investidura del seu candidat, Carles Puigdemont, i ha apuntat que "tan important és tenir un president com poder formar un Govern que posi fi a la intervenció de les institucions catalanes per l’article 155". A la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d’ERC, Sabrià ha valorat que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi demanat una reunió amb el cap del Govern, Mariano Rajoy, per abordar la situació "anòmala" que viu el Parlament, amb vuit diputats que tenen els seus drets polítics "limitats".

Sobre la primera reacció que ha hagut des de La Moncloa a aquesta sol·licitud d’una reunió, en la que es puntualitza que el Govern no decideix sobre qüestions judicials, el portaveu republicà ha apuntat; "esperem que Rajoy s’avingui a reunir-se amb el president del Parlament, i que no utilitzi excuses per no fer-ho". "Nosaltres no renunciarem mai al diàleg, i tampoc a defensar els drets dels electes", ha apuntat abans de referir-se al procediment per investir a Puigdemont, una vegada que Torrent ja ho ha proposat com a candidat formal a la investidura.

Sabrià ha explicat que ERC encara no disposa de l’informe jurídic encarregat sobre la viabilitat d’una investidura telemàtica, però sí del realitzat pels lletrats del Parlament, amb la qual cosa considera que "JxCat ha de posar ja a sobre de la taula com pensa realitzar-la".

"Una vegada això estigui clar, ja tindrem l’oportunitat de parlar-ho", ha afegit Sabrià abans de subratllar que estaran "a l’expectativa per parlar sobre certeses" i no únicament de possibilitats.

Segons ERC, "Puigdemont té tota la legitimitat per ser president, ja que va aconseguir la majoria republicana" i, per tant, tenen que "investir-lo", però per a Esquerra "tan important és tenir un president com poder formar un Govern que posi fi a la intervenció de les institucions catalanes per l’article 155". "Hem de recuperar les institucions de forma urgent per posar-les al servei de la gent, i estem segurs que tots els partits comparteixen aquesta reflexió", ha explicat el portaveu d’ERC.

Sobre la CUP, que va criticar el "discurs autonomista" que, al seu entendre, va realitzar Torrent després de ser elegit president del Parlament, i que condiciona el seu suport a la investidura a què el nou Govern vulgui materialitzar "la república i el procés constituent", Sabrià s’ha mostrat partidari de realitzar "negociacions discretes". "Ens agradaria que les negociacions avancessin de pressa, però requereixen el seu temps, i l’objectiu és tenir un pla acordat entre les diverses parts, i que això desemboqui en un nou Govern", ha precisat.

Quant al viatge de Puigdemont a Dinamarca per pronunciar una conferència, Sabrià ha atribuït el fet que finalment no s’hagi demanat de reactivar l’euroordre de detenció contra ell que "l’Estat espanyol no ha volgut fer de nou el ridícul en l’àmbit internacional".

tracking