SEGRE

CATALUNYA INVESTIDURA

La Fiscalia demanarà la detenció de Carles Puigdemont si viatja avui a Dinamarca

Sol·licitarà que es reactivi l’ordre europea contra el president cessat de la Generalitat || L’advocat de l’expresident veu probable que sigui detingut, però confia en el rebuig de la justícia danesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia demanarà al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que investiga els fets relacionats amb el procés que reactivi l’ordre europea de detenció contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont si viatja avui a Copenhaguen per participar en un debat a la universitat de la capital danesa. En un comunicat publicat ahir, la Fiscalia General de l’Estat va destacar que espera “confirmació oficial via policial” de si l’expresident català fugit a Brussel·les es trasllada fins a Dinamarca per assistir avui al debat organitzat pel departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen sobre la situació política de Catalunya.

La universitat anuncia a la pàgina web que el debat tindrà lloc avui, a les 14.00 hores, i tant des de JxCat com fonts de l’organització van indicar que Puigdemont hi intervindrà “presencialment”. “En cas de produir-se aquesta confirmació, és intenció de la Fiscalia actuar immediatament sol·licitant al magistrat instructor del Tribunal Suprem que procedeixi a l’activació de l’euroordre de detenció i entrega per sol·licitar a l’autoritat judicial danesa la detenció de l’investigat”, va assegurar en un comunicat.

Cs demana que deixi de “córrer com un conill espantat” i que torni i assumeixi responsabilitats

Un grup d’advocats presentarà avui un model perquè els ciutadans puguin recórrer el 155

Per la seua banda, l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, considera que el seu client podria ser detingut, però va confiar en la justícia danesa. En unes declaracions a RAC1, el lletrat va dir que “l’Estat espanyol té l’ordre preparadíssima. Si això passa, el risc de detenció serà bastant alt”, va dir. Davant de l’“escenari d’incertesa”, l’advocat ha dit que és el mateix Puigdemont el que tindrà l’última paraula sobre si finalment anirà a Dinamarca o no i que estarien estudiant la possibilitat que no assisteixi a la universitat davant del risc que hi ha d’una possible detenció. Així mateix, Cuevillas va afegir que en cap dels codis, ni al belga, ni al danès, ni tan sols a l’espanyol, no es donen “els requisits més visibles perquè es pugui parlar de rebel·lió”, de manera que el lletrat de l’expresident va defensar que Dinamarca rebutjaria l’euroordre, ja sigui de manera parcial o total.

El jutge del Tribunal Constitucional, Pablo Llarena va demanar l’ordre de detenció a nivell europeu després que Carles Puigdemont i quatre exconsellers viatgessin a Bèlgica. Finalment, el jutge Llarena va retirar l’euroordre al·legant que ho feien per evitar que Bèlgica limités en alguna mesura els possibles delictes que es puguin imputar a Puigdemont i als quatre consellers cessats. Al seu torn, el primer ministre belga, Charles Michel, va reiterar diverses vegades que els problemes de Puigdemont i els quatre exconsellers eren d’ordre intern d’Espanya i que el seu govern no tenia intenció d’immiscir-se en l’assumpte. No obstant, l’ordre de detenció a nivell nacional es va mantenir, de manera que en el moment en què decideixin entrar en territori espanyol serien detinguts i portats al jutge.

D’altra banda, Advocacia per la Democràcia de Lleida presentarà avui un model de recurs d’empara contra l’aplicació de l’article 155 perquè els ciutadans que vulguin puguin presentar-lo davant del Tribunal Constitucional.

El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va afirmar ahir que el Govern veu amb “perplexitat” la insistència de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i va afirmar que la seua actitud no contribueix a restablir la concòrdia política a Catalunya. “No creiem que la insistència d’un senyor que ja ha esgotat el seu cicle polític per continuar estant en primera línia tingui cap recorregut”, va afirmar Dastis. D’altra banda, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va insistir que l’expresident català Carles Puigdemont podria ser detingut si surt de Bèlgica. Va recordar que es troba “fugit de la justícia espanyola”, però que “no tindrà immunitat per gaire parlamentari que hagi estat elegit”.

Al seu torn, El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va negar rotundament ahir que es pugui produir una investidura telemàtica, i va demanar a Carles Puigdemont que deixi de “córrer d’un lloc cap a un altre com un conill espantat”, torni a Espanya i assumeixi les seues responsabilitats.

Setmana clau per a la formació del nou governEl president del Parlament, Roger Torrent, anunciarà avui al matí el candidat a ser investit com a president de la Generalitat amb l’únic nom sobre la taula de Carles Puigdemont i la incògnita sobre com se substanciarà, ja que el líder de Junts per Catalunya segueix a Brussel·les amb quatre exconsellers més i és molt probable que la Fiscalia activi l’ordre de detenció europea. Torrent compareixerà avui a les 11.30 hores al despatx d’audiències per anunciar oficialment el candidat que proposa per ser president de la Generalitat. El primer debat d’investidura s’haurà de celebrar, a tot estirar, el pròxim dia 31 de gener.

tracking