SEGRE
Puigdemont arriba a l'aeroport per prendre un vol amb destinació a Copenhaguen

Puigdemont arriba a l'aeroport per prendre un vol amb destinació a CopenhaguenEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president cessat de la Generalitat Carles Puigdemont s’ha presentat avui entorn de les 06.00 hores (05.00 GMT) a l’aeroport de Brussel·les-Charleroi per prendre un vol de la companyia Ryanair cap a Dinamarca, on pretén participar en un debat organitzat per la Universitat de Copenhaguen.

La Fiscalia espanyola va afirmar el diumenge que sol·licitarà "immediatament" que s’activi l’ordre internacional de detenció contra Puigdemont en el cas que es desplaci a aquest país nòrdic.

El vol sortia a les 06.55 hores (05.55 GMT) des de Charleroi, a uns 50 quilòmetres de la capital belga.

Puigdemont va arribar a l’aeroport acompanyat de l’empresari Josep María Matamala, que l’acompanya durant la seua estada a Brussel·les, segons va poder constatar Efe.

L’expresident es troba a Bèlgica des de fa tres mesos, juntament amb quatre consellers del seu Govern, per evitar comparèixer davant de la Justícia espanyola que l’acusa dels presumptes delictes de rebel·lió, secessió i malversació de càrrecs públics, en haver encapçalat el procés secessionista a Catalunya que va acabar la declaració unilateral d’independència el passat 27 d’octubre.

En un comunicat, la Fiscalia va assegurar el diumenge que està pendent de confirmació oficial, via policial, dels moviments de l’"investigat" per assistir avui, dilluns, al debat organitzat pel departament de Ciències Polítiques de la universitat danesa.

En cas de produir-se aquesta confirmació, la intenció de la Fiscalia era actuar "immediatament" i sol·licitar el magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa en contra seu que procedís a l’activació de l’euroordre de detenció i entrega, a fi de demanar a l’autoritat judicial danesa la detenció de Puigdemont.

El passat 5 de desembre, el jutge espanyol Plablo Llarena va decidir retirar les ordres europees de detenció dictades contra Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben amb ell a Brussel·les, però va mantenir l’advertiment d’arrestar-los quan entrin a Espanya.

La Universitat de Copenhaguen espera avui l’expresident per a un col·loqui sobre el procés independentista, en el seu primer viatge fora de Bèlgica des que va recalar en aquest país a finals d’octubre després de sortir d’Espanya.

El col·loqui a la Universitat de Copenhaguen, previst per a les 14.00 hores (13.00 GMT), està organitzat pel departament de Ciències Polítiques sota el títol de "Catalunya i Europa, en una cruïlla per la democràcia?".

Puigdemont ja va viatjar a la capital danesa el setembre passat per inaugurar com a president català la delegació de la Generalitat als països nòrdics.

tracking