SEGRE

Del Toro encisa l'Acadèmia amb 13 nominacions per a 'La forma del agua'

La fantasia romàntica del cineasta mexicà se situa com la favorita en la 90 edició dels Oscar

Un fotograma de la 'La forma del agua'.

Del Toro encisa l'Acadèmia amb 13 nominacions per a 'La forma del agua'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guillermo del Toro va encisar aquest dimarts l’Acadèmia de Hollywood i va aconseguir 13 nominacions per a "La forma del agua", la gran favorita en la 90 edició dels Òscar davant rivals com "Dunkerque" amb vuit candidatures, i "Tres anuncios en las afueras" amb set. La fantasia romàntica del cineasta mexicà aspira a les següents estatuetes: millor pel·lícula, millor director, millor actriu (Sally Hawkins), millor actor de repartiment (Richard Jenkins), millor actriu de repartiment (Octavia Spencer), millor guió original (del Toro i Vanessa Taylor), millor fotografia (Donen Laustsen), millor disseny de vestuari (Luis Sequeira) i millor edició (Sidney Wolinsky).

Aquesta història d’amor entre una dona muda i una criatura marina als EUA, en el marc de la guerra freda i amb l’estètica de conte de fades tan reconeixible del seu autor, també és candidata en els camps de banda sonora original (Alexandre Desplat), disseny de producció, edició de so i mescla de so.

Altres pel·lícules amb grans opcions són la bèl·lica "Dunkerque" del britànic Christopher Nolan, amb vuit candidatures, i la cinta independent "Tres anuncios en las afueras", amb set nominacions.

"El instante más oscuro", film polític centrat en la figura de Winston Churchill, va obtenir sis nominacions, les mateixes que el drama "El hilo invisible", que suposa el comiat de Daniel Day-Lewis del cinema.

A més "Blade Runner 2049" es va emportar cinc candidatures, totes elles de caràcter tècnic, mentre que "Lady Bird", de Greta Gerwig, opta també a cinc nominacions.

"Star Wars: Els últims Jedi", la pel·lícula de més recaptació de l’any, es va emportar quatre nominacions.

Del Toro, que fins avui únicament comptava amb una nominació a l’Òscar (pel guió de "El laberinto del fauno"), lluitarà el tron de millor director al costat de Christopher Nolan ("Dunkerque"), Jordan Peele ("Déjame salir"), Greta Gerwig ("Lady Bird") i Paul Thomas Anderson ("El hilo invisble").

El de Guadalajara també lluitarà personalment per l’Òscar amb la seua sòcia Vanessa Taylor en la categoria de millor guió original davant "La gran enfermedad del amor", "Déjame salir", "Lady Bird" i "Tres anuncios en las afueras".

Al terreny de les actuacions, Gary Oldman ("El instante más oscuro"), Denzel Washington ("Roman Israel, Esq."), Timothée Chalamet ("Llámame por tu nombre"), Daniel Day-Lewis ("El hilo invisible") i Daniel Kaluuya ("Déjame salir") van ser nominats com a millor actor, categoria on no va ser inclòs James Franco ("The Disaster Artist"). Franco, que es va emportar el Globus d’Or a millor actor en una comèdia, partia com un dels favorits, però la polèmica entorn d’uns suposats abusos sexuals va poder passar-li factura en les votacions.

Per la seua part, Frances McDormand ("Tres anuncios en las afueras"), Saoirse Ronan ("Lady Bird"), Meryl Streep ("Los archivos del Pentágono"), Margot Robbie ("Yo, Tonya") i Sally Hawkins ("La forma del agua") lluitaran per l’Òscar a la millor actriu.

Com millor actor de repartiment, els aspirants són Willem Dafoe ("The Florida Project"), Woody Harrelson, Sam Rockwell (ambdós per "Tres anuncios en las afueras"), Richard Jenkins ("La forma del agua") i Christopher Plummer ("Todo el dinero del mundo").

Les candidates com a millor actriu de repartiment són Mary J. Blige ("Mudbound"), Allison Janney ("Yo, Tonya"), Lesley Manville ("El hilo invisible"), Laurie Metcalf ("Lady Bird") i Octavia Spencer ("La forma del agua").

El toc llatí el donaran obres com "Coco" la cinta de Pixar sobre el tradicional Día dels Morts mexicà, nominada com a millor pel·lícula d’animació i a la millor cançó original ("Remember Me"), i la cinta xilena "Una mujer fantástica" de Sebastián Lelio, que aspira al guardó de millor pel·lícula en llengua estrangera.

Així mateix, l’exjugador de Los Angeles Lakers Kobe Bryant competirà en la categoria de millor curtmetratge d’animació amb la seua obra "Dear Basketball.

La 90 edició dels Òscar se celebrarà el 4 de març al Teatre Dolby, de Hollywood, i comptarà per segon any seguit amb Jimmy Kimmel com a mestre de cerimònies.

tracking