SEGRE

INFRAESTRUCTURES FERROVIÀRIES

Rajoy inaugura l'AVE a Castelló i arriba amb retard per una avaria

El tren en què viatjava el president es va aturar a Sagunt per una incidència tècnica || Comparteix infraestructura amb els trens de llarga distància i rodalies

El president valencià, Ximo Puig, saluda Mariano Rajoy a l’arribar a Castelló, ahir.

El president valencià, Ximo Puig, saluda Mariano Rajoy a l’arribar a Castelló, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va inaugurar ahir la nova línia d’AVE que unirà Castelló amb València i Madrid. El trajecte inaugural, tanmateix, va arribar amb retard a la capital de la Plana després de patir una incidència tècnica en el canvi de vies a l’altura de Sagunt. En aquest sentit, el servei d’AVE acabat d’estrenar comparteix infraestructura amb els trens Euromed i Talgo, així com també amb els de mitjana distància i de rodalies. Per això, l’AVE entre València i Castelló no assolirà velocitats de 300 km/h i tardarà més temps que l’Euromed a cobrir els 64 quilòmetres que separen aquestes dos capitals valencianes. Malgrat això, Rajoy va assegurar que l’arribada de l’AVE a Castelló “estimularà més el creixement econòmic, el nombre de viatgers i el de turistes” i va assenyalar que el temps de viatge fins a Madrid es redueix 37 minuts. Quant a això, va afegir que el corredor mediterrani és “vital” per a Espanya “ja que és una infraestructura multimodal, viària i ferroviària que connectarà els principals nodes logístics, terminals intermodals i centres de producció del Mediterrani”. Per la seua part, el president valencià, Ximo Puig, es va mostrar satisfet amb l’arribada de l’AVE a Castelló, però va matisar que “no és suficient per acabar amb l’Espanya radial”. De la mateixa manera, l’alcaldessa de la ciutat, la socialista Amparo Marco, va reclamar a Rajoy “més freqüències d’AVE” i que no perjudiqui els trens de rodalies.

A l’acte inaugural no va acudir-hi cap representant de Compromís, soci dels socialistes a Castelló i a la Generalitat valenciana, com a protesta pel “fals AVE” que anirà en detriment del rodalies, en paraules d’Enric Nomdedéu, secretari d’Ocupació de la Generalitat i exvicealcalde de Castelló. En la mateixa línia, Demòcrates Valencians va dir que “no necessitem fotos”, sinó que calen “infraestructures reals”.

Puig es mostra satisfet amb l’arribada de l’AVE però insisteix a desmantellar les infraestructures radials

Per la seua part, Mariano Rajoy va insistir que un pacte en aquest àmbit entre socialistes i populars és “inexcusable”. Per això, va demanar a Puig que faci el que pugui per impulsar-lo, perquè “és de sentit comú”. Igualment, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va celebrar que el PSOE “obri la porta” a la negociació.

Puig demana ”fets” al Govern central i reformar el finançament El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va demanar ahir al Govern espanyol que actualitzi el sistema de finançament autonòmic per “avançar junts”. Així mateix, va convidar el president de l’Executiu central, Mariano Rajoy, a passar “de les paraules als fets” i complir l’acord de reforma del model. Arran d’això, el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, va fer públiques ahir les condicions del PSOE per negociar. Així, va marcar com a objectiu augmentar la inversió en educació, sanitat i dependència.

tracking