SEGRE

PANORAMA

Torrent proposa Puigdemont com a candidat i vol veure’s amb Rajoy

El president del Parlament s’ofereix per “mediar” i demana un “diàleg sincer” || JxCat treballa “intensament” i ERC defensa la “legitimitat” del president destituït

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar ahir la designació de Carles Puigdemont com a candidat a ser investit com a president de la Generalitat. Així doncs, Torrent va explicar que el líder de JxCat és l’únic aspirant proposat pels grups parlamentaris, a banda de ser el que compta amb “més suports”. No obstant, va reconèixer ser “conscient de la situació personal i judicial” de Puigdemont i va assegurar que farà “tot el que estigui a les meues mans” per defensar els drets dels diputats. En aquest sentit, Torrent va enviar una carta al president del Govern central, Mariano Rajoy, per reunir-se amb ell “com més aviat millor” i conversar sobre, entre altres coses, la lesió d’aquest dret “en el cas de vuit electes” que es troben empresonats o a l’estranger. Igualment, va estendre la mà al cap de l’Executiu central per entaular un “diàleg sincer” que resolgui amb política els “problemes polítics, institucionals i de legitimitat democràtica”. Torrent també es va oferir a “mediar políticament davant de l’escenari d’excepcionalitat democràtica en què ens trobem”. Després de produir-se aquest anunci, una vegada finalitzada la ronda de contactes que el president de l’hemicicle va celebrar la setmana passada amb els grups parlamentaris, el portaveu de JxCat Eduard Pujol va qualificar les paraules de Torrent de “bona notícia” i va indicar que “normalizant la situació política perquè donen sortida a l’escenari dibuixat pel 21-D”. Igualment, va avançar que la seua formació treballa “intensament” per arribar a la investidura “amb els acords tancats”. Pujol també desitjaria que la proposta de diàleg de Roger Torrent “tingués resposta de la Moncloa”. Per la seua part, el portaveu d’ERC Sergi Sabrià va defensar la “legitimitat” de Puigdemont per presidir de nou el Govern, encara que va convidar JxCat que determini la fórmula de la investidura. En aquest sentit, Gabriel Rufián es va mostrar “convençut que les forces independentistes assoliran la millor solució”.

lleida

Torrent vol exposar a Rajoy la privació a vuit electes del seu dret de participació política

Els ciutadans poden sumar-s’hi fins dijous, en una iniciativa sense precedents

L’associació Advocacia per la Democràcia de Lleida presentarà divendres vinent un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional contra l’acord del Senat del passat 27 d’octubre i que va suposar l’aplicació de l’article 155. Consideren que es va vulnerar “el dret fonamental dels ciutadans de participació en els assumptes públics, com recull l’article 23 de la Constitució i un article del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans”. És una iniciativa pionera a Catalunya i consideren que, en el cas de prosperar, podria establir jurisprudència.

“Volem que els ciutadans se sumin a aquesta iniciativa que, en cas de desestimar-se en el Constitucional, portarem davant del Tribunal d’Estrasburg”, va explicar Simeó Miquel, un dels lletrats del col·lectiu. Així mateix, Santiago Solsona, un altre dels membres del col·lectiu, va recordar que “el Senat va violar el dret dels ciutadans catalans perquè no tenia potestat per cessar els seus legítims representants”. Els ciutadans interessats –una trentena de persones havien iniciat ahir els tràmits– tenen temps fins dijous al migdia per afegir-se al recurs d’empara.

Per poder fer-ho, s’han de complir tres requisits: atorgar poders per a plets a favor de procuradors i advocats (a través d’un notari), presentar el certificat del cens de l’any 2015 i abonar 20 euros per fer front a la tramitació dels documents.

L’associació té el número de telèfon 642 260 948 i el compte@AdvocaciaL a Twitter per resoldre dubtes. El recurs es presentarà divendres perquè dissabte es compleixen tres mesos de l’aprovació de l’article 155 i és quan venç el termini per poder presentar el recurs d’empara davant del Constitucional.

Roger Torrent anunciant, ahir, la designació de Puigdemont.

Roger Torrent anunciant, ahir, la designació de Puigdemont.EFE

Roger Torrent anunciant, ahir, la designació de Puigdemont.

Roger Torrent anunciant, ahir, la designació de Puigdemont.EFE

tracking