SEGRE

JxCat acusa Rajoy de "cop d'Estat" i "coacció" per vetar Puigdemont

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, i la diputada de la formació, Aurora Madaula, durant la roda de premsa avui

JxCat acusa Rajoy de "cop d'Estat" i "coacció" per vetar PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha acusat aquest dijous al Govern de Mariano Rajoy de perpetrar un "cop d’Estat" en "no acceptar els resultats" de les eleccions del 21D i "coaccionar" el president del Parlament, Roger Torrent, perquè renunciï que Carles Puigdemont sigui candidat a la investidura. Així ha respost Pujol a l’anunci de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que l’Executiu recorrerà davant del Tribunal Constitucional (TC) la decisió de Torrent de proposar Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat.

Pujol ha considerat aquest moviment com un "frau de llei" propi de les "dictadures", ja que aquest recurs suposa "coaccionar" el president del Parlament perquè "prengui una decisió contrària a la voluntat del poble de Catalunya", si bé s’ha mostrat convençut que Torrent emprendrà "accions legals per defensar" la seua decisió de proposar Puigdemont per a la investidura. En aquest context, el diputat ha expressat que Torrent té "tot el suport" de JxCat a les accions que lideri per "preservar la dignitat" del Parlament.

Pujol ha denunciat que el Govern "ha solemnitzat avui la seua poca convicció democràtica" i "s’ha tret la màscara" per dir que "no respecta el resultat de les eleccions del 21 de desembre", però davant d’aquesta situació ha subratllat: "No acceptarem ni amenaces ni coaccions". En ser preguntat per si mantindran Puigdemont si el TC anul·la la proposta d’investidura, Pujol ha subratllat que el que poden dir "ara mateix" és allò que van defensar a la campanya electoral, que és que "el candidat de JxCat a la Presidència de la Generalitat és Carles Puigdemont", mentre ha incidit en la necessitat de "no moure’s del que hem dit sempre".

El portaveu de la primera força independentista del Parlament ha lamentat que el Govern central estigui disposat a "combatre" els resultats del 21D "de la pitjor manera i traspassant la frontera de la legalitat", en un "nou despropòsit democràtic i un acte de covardia" que segons el seu parer excedeix "totes les línies roges". "És, per dir-ho de forma suau, un cop d’Estat a la voluntat dels ciutadans; volen segrestar la voluntat dels ciutadans", ha dit. Segons el seu parer, el Govern està "coartant" el president del Parlament, en pretendre "limitar les seues atribucions", i li està demanant que "cometi una il·legalitat" en reclamar-li que proposi un altre candidat que ens sigui Puigdemont. "Avui, la vicepresidenta del Govern ha entrat en desobediència, desobeeix la Constitució, els lletrats del Parlament i la Junta Electoral", ha esgrimit Pujol, exhibint les credencials de diputat de Carles Puigdemont, amb les quals considera que té dret a optar a ser president, perquè a més compta amb els "suports necessaris" a la Cambra.

Així ha jutjat que amb aquest "torrent d’amenaces", el Govern té la "voluntat de fer entrar la democràcia i aquest Parlament en liquidació", i ha conclòs: "Tenen pànic".

Pujol no ha volgut comentar el debat entre JxCat i ERC sobre la data del ple d’investidura -que Torrent haurà de resoldre decidint si se celebra el 30 i el 31- i s’ha limitat a augurar que "davant de l’envestida brutal" que ha rebut el Parlament "només hi haurà una resposta, que és la unitat." En aquest sentit, el parlamentari ha cridat a l’oposició a sortir del "cau" per posar-se "del costat de la majoria del Parlament que defensa la competència, l’autoritat i els drets d’aquesta Cambra".

tracking