SEGRE

PANORAMA

El Govern central impugnarà la investidura de Puigdemont tot i el ‘no’ del Consell d’Estat

L’òrgan consultiu discrepa de Santamaría i afirma que “no hi veu fonaments” || La vicepresidenta defensa el recurs al considerar que el president cessat té limitada la seua “llibertat deambulatòria”

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en la compareixença amb la premsa.

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en la compareixença amb la premsa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol té la intenció de recórrer avui davant del Tribunal Constitucional la proposta per a la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, fixada per al 30 de gener, malgrat que el Consell d’Estat no hagi avalat la impugnació ara de forma preventiva.

L’Executiu havia demanat ahir al matí al Consell d’Estat que emetés un informe, que és preceptiu però no vinculant, sobre la impugnació de la designació com a candidat de Puigdemont, que es troba a Brussel·les fugit de la justícia espanyola. Al seu parer, l’expresident té limitada la seua “llibertat deambulatòria”, ja que hi ha una ordre de detenció dictada contra ell si ve a Espanya. L’esmentat òrgan consultiu va enviar a la tarda a l’Executiu els informes que li havia sol·licitat tant per portar al Tribunal Constitucional la candidatura de Puigdemont firmada pel president del Parlament, Roger Torrent, com sobre altres aspectes del procés.

Santamaría admet que la presentació del recurs sols va ser consensuada amb el PSOE i sense parlar amb Cs

El Consell es va reunir de forma extraordinària i va respondre al Govern central que avala els arguments jurídics plantejats però discrepa sobre el moment de portar el recurs al TC. Així, fonts del Consell d’Estat van assenyalar que no veu fonaments per impugnar en aquest moment la candidatura de Puigdemont, quan encara no se sap tan sols si es presentarà al Parlament per a la seua investidura.

La vicepresidenta del Govern estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, va avançar la voluntat de l’Executiu de presentar el recurs d’inconstitucionalitat i va assenyalar que l’estatus jurídic de Puigdemont és “incompatible” amb una investidura presencial, atès que té una ordre de detenció que s’ha de fer efectiva tan aviat com entri en territori espanyol.

“Torrent no pot proposar com a candidat Puigdemont. En pot proposar un altre”, va dir la vicepresidenta i va subratllar, llançant un missatge al president del Parlament: “Espero que els seus començaments siguin acatar les decisions dels tribunals, en aquest cas el Constitucional, sigui la que sigui. Convindria donar-li aquest espai perquè es mostri o no respectuós amb la legalitat.”

La decisió del Govern espanyol de posar en marxa els tràmits per impugnar davant del TC la candidatura de Puigdemont ha estat una decisió consensuada i parlada amb el PSOE, però no amb Cs. Segons la vicepresidenta, només va parlar “amb qui s’ha adreçat a nosaltres”. I únicament, va precisar, van ser el PP i el PSC.

La governabilitat de Catalunya, sumida en l’espiral jurídicaSi el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs del Govern central, se suspendrà automàticament la proposta de candidatura de Puigdemont feta pel president del Parlament, Roger Torrent. Això comportaria la suspensió del termini de 10 dies previst per la llei de la Presidència catalana per presentar una candidatura.

tracking