SEGRE

TERRORISME VIOLÈNCIA

Barcelona era el primer objectiu d’Estat Islàmic, abans que París

Un estudi revela que la capital catalana era l’escollida per iniciar una cadena d’atemptats || La detenció del líder de la cèl·lula va traslladar els plans a la sala Bataclan

Exterior de la sala d’espectacles Bataclan, després dels atemptats.

Exterior de la sala d’espectacles Bataclan, després dels atemptats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revista referent a nivell mundial en qüestions de terrorisme islàmic, CTC Sentinel, pertanyent a l’acadèmia militar West Point, va revelar ahir que Barcelona va ser escollida per Estat Islàmic per iniciar la cadena d’atemptats produïts a Europa, com a resposta a la intervenció militar a Síria contra l’organització terrorista.

Els investigadors d’Elcano Royal Institute, encarregats de redactar l’article, expliquen que l’organització va haver de canviar de plans al ser arrestat, el juny del 2015, l’home destinat a liderar la cèl·lula. A conseqüència de l’imprevist, l’inici de les represàlies es va posposar tres mesos i es va escollir París com a ciutat de partida, mitjançant els atemptats múltiples que van incloure la matança a la sala d’espectacles Bataclan.

El detingut, que ja ha estat processat per l’Audiència Nacional, havia sortit temps enrere del municipi valencià de Torrevella, i havia tornat amb ordres, formació, contactes i voluntaris reclutats per formar part de la cèl·lula.

A l’article també apareix informació fins ara desconeguda sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, esdevinguts el 17 d’agost del 2017. Els investigadors van publicar dos imatges on es mostra una de les armilles bomba que els terroristes de Ripoll pretenien utilitzar i que va aparèixer durant les tasques de desenrunament de la casa esfondrada d’Alcanar.

Al costat dels explosius es van trobar també 120 bombones de butà, 500 litres d’acetona i 300 litres d’aiguarràs, material destinat a la fabricació d’explosius i la seua posterior utilització en l’atemptat múltiple.

L’article va ser elaborat a partir d’entrevistes amb els investigadors dels Mossos d’Escuadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i membres del CNI.

Entre les principals consideracions es destaca que encara que se sap que la cèl·lula terrorista va actuar “sota el paraigua d’Estat Islàmic”, de moment no hi ha “cap constància de contacte amb la unitat de ciberentrenament de l’Estat Islàmic a països com Síria, l’Iraq o qualsevol altre lloc”.

A l’informe també s’incideix en les lliçons apreses després del succés, destacant la falta de coordinació policial.

Exterior de la sala d’espectacles Bataclan, després dels atemptats.

Exterior de la sala d’espectacles Bataclan, després dels atemptats.EFE

tracking