SEGRE

TRIBUNALS

El TC impedeix la investidura a distància de Puigdemont

Tanmateix, no decideix sobre la inadmissió o no del recurs del Govern

El Constitucional debat suspendre la investidura de Puigdemont només si és telemàtica

El Constitucional debat suspendre la investidura de Puigdemont només si és telemàticaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha impedit per unanimitat qualsevol sessió d’investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat que no sigui la presencial, per la qual cosa prohibeix que el debat i la votació se celebrin per mitjans telemàtics o per la substitució per un altre parlamentari.

Es tracta d’una mesura cautelar acordada en resposta al recurs que va interposar ahir el Govern i que va acompanyada d’un requeriment en el qual adverteix els membres de la taula de la cambra catalana de les responsabilitats, incloses les penals, que poden incórrer si desobeeixen aquesta suspensió.

Amb ella, i després de sis hores de reunió, els magistrats han aconseguit mantenir la unanimitat que ha marcat les resolucions del TC en relació amb el "procés" sobiranista, malgrat les discrepàncies existents respecte a l’admissibilitat del recurs.

I la fórmula ha estat la mesura acordada aquesta nit, que passa per suspendre "qualsevol sessió d’investidura que no sigui presencial i que no compleixi" tres condicions, segons la part dispositiva de la interlocutòria, el text íntegre de la qual es coneixerà en els propers dies.

"No podrà celebrar-se el debat i la votació d’investidura del diputat senyor Carles Puigdemont i Casamajó com a candidat a president de la Generalitat a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre parlamentari", és la primera.

Tampoc no es podrà procedir a la investidura del candidat "sense la pertinent autorització judicial, encara que comparegui personalment a la Cambra, si és vigent una ordre judicial de crida i cerca i ingrés a la presó."

Com a tercera condició, els magistrats imposen que els membres del Parlament "sobre qui pesi una ordre judicial de crida i cerca i ingrés a la presó no podran delegar el vot en altres parlamentaris".

I acaben declarant "radicalment nul i sense valor i cap efecte qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui les mesures cautelars adoptades en la present resolució".

Aquesta mesura cautelar l’han pres mentre han de decidir encara sobre l’admissió a tràmit del recurs, una cosa que faran una vegada hagin sentit totes les parts i hagin resolt els dubtes que han plantejat els diputats electes del grup de Junts per Catalunya (JxCat) sobre la seua admissibilitat, per a la qual cosa donen un termini de deu dies.

Així mateix, el Constitucional ha admès la personació de Puigdemont i els diputats de JxCat a fi que "puguin defensar els seus drets i interessos legítims a títol personal".

La resolució serà notificada personalment al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la taula: Josep Costa; José María Espejo-Saavedra; Eusebi Campdepadrósi Pucurull; David Pérez; Joan García i Alba Vergés iBosch.

A tots ells els adverteix "del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir les mesures cautelars adoptades".

En particular, que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar" acord o cap actuació que permeti procedir a un debat d’investidura de Puigdemont com a candidat que "no respecti les mesures cautelars adoptades", advertint-los de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment".

Des del Govern, que va recórrer en contra del criteri del Consell d’Estat, han celebrat la decisió del TC perquè permet evitar una "burla" a la llei, al Parlament de Catalunya i a la resta de grups polítics de la cambra, han destacat Efe fonts de l’Executiu.

Una interpretació radicalment oposada a què ha fet Puigdemont, que tot just conèixer la resolució ha opinat a Twitter que "fins i tot el TC ha rebutjat el frau de llei que pretenia la Moncloa". "Més d’un hauria de pensar en rectificar i fer política d’una vegada. I si no és capaç, en cas d’anar-se’n i deixar pas", ha conclòs.

tracking