SEGRE

PANORAMA

Torrent veu el veto a Puigdemont un “frau de llei” i seguirà endavant amb la investidura

Assegura que Madrid vol “guanyar als tribunals el que no va guanyar a les urnes” || JxCat exigeix tant al Suprem com al TC que pari la impugnació i no descarta una querella criminal contra Madrid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, va exigir ahir al Govern de l’Estat “respecte” a la proposta d’investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, mentre que Junts per Catalunya (JxCat) va demanar al Tribunal Suprem que anul·li el recurs estatal.

Poc després que el Consell de Ministres autoritzés al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) la proposta de candidatura de Carles Puigdemont a ser investit president, Torrent va comparèixer en el Parlament per subratllar que, malgrat les “amenaces”, manté el ple del dimarts dia 30.

JxCat, ERC i la CUP s’han reunit per fer pinya i analitzar els diversos escenaris de cara a dimarts

Torrent va subratllar que Puigdemont “compleix tots els requisits legals per ser candidat” i que la impugnació de la seua candidatura “no té cap fonament jurídic, i això ho sap –va afegir– qualsevol ciutadà que tingui unes mínimes nocions de dret, i així ho ha expressat també el Consell d’Estat”. Per a ell, la impugnació és un “frau de llei que atempta contra els drets dels electors de Catalunya i contra els dels diputats”.

“No pot ser que l’únic missatge que el Govern [central]transmet als catalans sigui que no han votat bé, que no han votat com ells volien; això és una enorme irresponsabilitat política, ja que significa voler guanyar als tribunals el que no van guanyar a les urnes”, va denunciar. Va explicar a més que els serveis jurídics de la Cambra estudien la resposta a donar, en funció del que decideixi avui dissabte el Tribunal Constitucional.

Mentrestant, JxCat va presentar una petició davant del Tribunal Suprem perquè, de forma urgent, anul·li l’acord del Consell de Ministres de recórrer la candidatura de Puigdemont.

De forma paral·lela, els 34 diputats de JxCat, inclòs el mateix Puigdemont, van presentar un altre escrit al TC en què sol·liciten que no admeti a tràmit el recurs del Govern central contra la candidatura de la investidura. A més, JxCat estudia presentar una querella criminal –per presumptes “amenaces”– contra el Consell de Ministres, al considerar que el seu recurs és “un exercici d’intimidació de primera magnitud”, segons va dir Josep Rull.

En aquest context de batalla jurídica, JxCat, ERC i la CUP van fer pinya davant el recurs del Govern espanyol i van analitzar, d’altra banda, els diversos escenaris que es plantegen la setmana vinent entorn del debat d’investidura convocat per dimarts.

“Sempre ens han acusat falsament de voler aixecar fronteres. I resulta que ho han acabat fent ells. Igual que fa quaranta anys, aïllats d’Europa per terra, mar i aire. Aïllats físicament, jurídicament i democràticament. És el pànic a la voluntat popular”, va denunciar el president cessat.

L’expresident critica el “pànic” de l’Executiu a la voluntat popularPuigdemont no va fer ahir declaracions, però sí que es va fer ressò des del seu compte personal a la xarxa social de Twitter del dispositiu de vigilància desplegat pel Govern espanyol a les fronteres per evitar que pugui assistir en persona al ple d’investidura convocat pel president del Parlament, Roger Torrent, per dimarts vinent, 30 de gener.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ahir en la seua compareixença.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ahir en la seua compareixença.EFE

tracking