SEGRE

Puigdemont es decanta ara per no demanar permís al Suprem per a la seua investidura

L’advocat de l’expresident no descarta que el seu client acudeixi al Parlament

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont

Puigdemont es decanta ara per no demanar permís al Suprem per a la seua investiduraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de JxCAT, Carles Puigdemont, es decanta ara per no demanar permís per a la seua investidura al magistrat del Tribunal Supremo Pablo Llarena, com li ha exigit el Tribunal Constitucional, segons ha assegurat aquest dilluns el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, que no descarta que el seu client acudeixi al Parlament. En una entrevista a l’emissora RAC-1, Cuevillas ha afirmat que estan valorant la possibilitat de recórrer la decisió del Tribunal Constitucional, que dissabte passat va acordar impedir la investidura telemàtica o no presencial de Puigdemont, que es troba fugit a Brussel·les en tenir una ordre de detenció a Espanya.

Cuevillas, que com en totes les seues intervencions públiques no ha descartat que Puigdemont acabi acudint al Parlament per a la seua investidura, ha indicat que, després de la resolució del Constitucional, la primera opció que van estudiar, especialment dissabte a la nit, va ser que el candidat de JxCAT demanés permís a Llarena. De fet, l’exconseller i diputat de JxCAT Josep Rull va assegurar ahir públicament que Puigdemont demanaria a Llarena que l’autoritzi a assistir al ple convocat demà, dimarts, en el Parlament per ser investit president de la Generalitat, tal com li exigeix el Constitucional. No obstant això, Cuevillas, que està en contacte permanent amb Puigdemont, ha indicat avui que, "després de donar-li voltes" a la idea de demanar permís al jutge del Suprem, cada vegada veu "més lluny aquesta possibilitat". "Em resisteixo a acceptar que la investidura del president de la Generalitat hagi de quedar sotmesa a un permís judicial previ", ha indicat Cuevillas, que està convençut que si ho fessin no obtindrien una resposta immediata: "ens diria, passi per aquí i el parlem".

Sobre el ple d’investidura convocat per a aquest dimarts, Cuevillas ha remarcat que el TC ha "alterat el panorama", si bé Puigdemont sempre ha dit que farà "el que consideri més convenient per a la causa que defensa". "Si ell (Puigdemont) considera que el més convenient és fer 'petar' la cafetera a pressió (com ha definit l’actual situació política i judicial a Espanya), té prou valentia per a vindre i fer-se detenir", ha afirmat. "No sé el que passarà demà", ha reconegut Cuevillas, que considera que la resolució del Tribunal Constitucional és "nul·la de ple dret", encara que formalment estigui vigent.

Cuevillas ha afirmat que, si finalment opten per recórrer la resolució del Constitucional, que ha qualificat com una "monstruositat", ho farien de forma "immediata", si bé encara no saben si ho farien davant del mateix Constitucional, davant del Tribunal Suprem o davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

En aquest sentit, ha afirmat que la resolució del TC és contrària a dret, ja que, sense que ningú li ho demanés, ha adoptat unes mesures cautelars de forma preventiva sobre qüestions sobre les quals la llei no l’habilita (com l’ordenació d’un debat parlamentari), i sense que ningú li ho hagi demanat. "És tot absolutament irregular", s’ha queixat.

L’advocat de Puigdemont ha indicat que tots els passos que estan fent els fan mirant a Estrasburg, la seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, on tenen previst portar la causa per rebel·lió i sedició que té oberta el Suprem.

Cuevillas ha evitat donar cap consell al president del Parlament, Roger Torrent, de cara al ple d’investidura convocat per a aquest dimarts, ja que el Constitucional l’ha advertit perquè impedeixi una investidura de Puigdemont que no sigui presencial.

No obstant això, ha apuntat que una desobediència al Tribunal Constitucional no seria penalment rellevant, malgrat que en el cas pel 9 N hi va haver un "canvi de regles a mig partit" i sí es va condemnar per això a l’expresident Artur Mas i als exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau.

Per la seua part, el catedràtic de Dret Constitucional i exlletrat del Parlament Joan Vintró ha afirmat, a la mateixa emissora, que Torrent té demà tres opcions: iniciar el ple i suspendre'l si Puigdemont no és a l’hemicicle, continuar endavant assumint els riscos que això comporta o ajornar la sessió fins que el TC resolgui sobre el cas, que creu que és "la solució més lògica".

tracking