SEGRE

EUA POLÍTICA

Immigració i comerç, claus per a Donald Trump en l’Estat de la Unió

El president nord-americà també preveu centrar-se a renegociar el Tractat de Lliure Comerç || Les bones dades macroeconòmiques dels EUA juguen a favor seu

Imatge d’arxiu del president dels EUA, Donald Trump.

Imatge d’arxiu del president dels EUA, Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va assenyalar ahir la immigració i el comerç com a temes destacats del discurs sobre l’Estat de la Unió que tenia previst pronunciar ahir a la nit al Congrés, en què s’esperava que presumís de la salut econòmica dels Estats Units i revelés el seu pla d’infraestructures.

En aquest primer discurs de Trump sobre l’Estat de la Unió, una tradició en què el president avalua cada any al Congrés la situació dels Estats Units i exposa les prioritats de Govern, s’esperava que s’ajustés al guió acuradament preparat pel seu equip i no oferís grans sorpreses en les formes, tal com va passar amb el seu discurs en una sessió conjunta del Congrés el febrer del 2017 que, tècnicament, no es va considerar una al·locució sobre l’Estat de la Unió perquè tot just feia un mes que era al poder.

Putin ha descartat l’adopció de mesures de represàlia contra els Estats Units

“Hi hem treballat molt dur. És un gran discurs, un discurs important”, va dir ahir Trump als periodistes. El primer tema que va destacar sobre el discurs és la immigració, que des de fa setmanes és objecte d’agitades negociacions entre la Casa Blanca i el Congrés. El president també va assegurar que el discurs tindrà un contingut “molt important pel que fa a comerç”, i que advocarà per un intercanvi “més recíproc”, amb més beneficis per a les exportacions nord-americanes. És probable, en aquest sentit, que Donald Trump esmenti la renegociació del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (amb Mèxic i el Canadà).

EUA publica una ‘llista negra’ de gent pròxima a PutinEl Govern dels Estats Units ha publicat una llista negra amb el nom de 114 polítics i 96 empresaris vinculats al president rus, Vladímir Putin que, segons aquest últim, és “un acte hostil que complica les relacions” entre els dos països. La denominada llista del Kremlin o llista Putin, publicada pel departament del Tresor nord-americà, inclou desenes d’oligarques entre els quals figuren els responsables dels dos bancs més grans de Rússia, magnats del sector metal·lúrgic i el cap del monopoli gasista rus. El document per si mateix no ocasiona sancions de moment, però evidencia l’interès polític de Washington per assenyalar l’entorn més proper a Putin en un moment en el qual encara s’investiguen les presumptes ingerències de Moscou en les eleccions nord-americanes del 2016, vençudes pel republicà Donald Trump. Putin va lamentar irònicament no formar part de la llista –“quina llàstima”–, però no va dubtar a descriure-la com “un acte hostil que complica les relacions entre Rússia i els EUA”, que ja es troben en un estat “greu”. No obstant, va descartar l’adopció de mesures de represàlies contra els Estats Units, ja que, si bé va advertir que estava disposat a respondre de forma “molt seriosa”, creu que aquesta escalada portaria “fins al nivell zero” les relacions bilaterals.

tracking