SEGRE

POLÍTICA LA NOVA GENERALITAT

Torrent ajorna sense data la investidura i divideix el bloc independentista

JxCat vol una nova convocatòria i Puigdemont adverteix que no hi ha alternativa

Roger Torrent durant la seua compareixença aquest dimarts.

Torrent ajorna el ple d'investiduraParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar ahir el ple d’investidura de Carles Puigdemont i va posar de manifest la divisió del bloc independentista. Mentre que Esquerra aposta per un Govern “amb totes les garanties”, JxCat apressa a investir Puigdemont, que ahir va advertir que no hi ha un altre candidat ni una altra majoria alternativa.

La jornada a la Cambra va començar amb Torrent anunciant l’ajornament de la investidura, una decisió que va lamentar JxCat, que a més va criticar obertament que no se’ls havia consultat una decisió d’aquesta magnitud. Fonts de la Presidència de la Cambra van assegurar que Torrent va telefonar a Puigdemont cinc vegades sense poder-hi contactar, mentre que des de la candidatura de JxCat es va replicar que no els constaven aquestes trucades. Després d’aquesta primera picabaralla, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va defensar que l’ajornament és la decisió més idònia per garantir que pròximament es pugui investir Puigdemont de forma “eficaç i eficient”. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va intentar que Torrent i el seu partit, ERC, reconsideressin l’ajornament: “Hi serem tota l’estona que sigui necessari”, però el ple no es va arribar a celebrar.

Fonts republicanes expliquen que la confiança entre els dos grans grups independentistes va començar a truncar-se dilluns, quan Puigdemont, sense avisar, va registrar un escrit al Parlament en el qual demanava “empara” a Torrent per ser investit amb totes les garanties. ERC va sentir que JxCat posava tota la pressió en el president del Parlament. Adverteixen que celebrar el ple hauria suposat incórrer en desobediència al TC i s’hauria obert un procés judicial a Torrent que s’afegiria a les desenes que ja hi ha oberts contra els consellers cessats i contra exmembres de la Mesa del Parlament. Al contrari, JxCat defensa que tenien un acord des de fa temps amb ERC perquè la Presidència del Parlament fos per als republicans i que, a canvi, s’havia d’investir Puigdemont, i senten que no han complert la segona part del pacte. En aquest context, la CUP s’ha posicionat més a prop de JxCat i ha advocat per la “desobediència”. Els seus diputats fins i tot van anar a l’hemicicle a l’hora que s’havia de celebrar el ple per escenificar-ho. Mentre que Puigdemont adverteix que no hi ha cap altre candidat que ell ni una altra majoria que la independentista, en els pròxims dies hauria de començar a dilucidar-se com s’afronta la situació –ahir ERC va parlar d’uns “deu dies” per trobar una solució–.

tracking