SEGRE

Catalá dóna per fet que Puigdemont i excàrrecs seran inhabilitats en dos mesos

El ministre de Justícia, Rafael Català.

Catalá dóna per fet que Puigdemont i excàrrecs de la Generalitat seran inhabilitats en dos mesosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, dóna per fet que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els excàrrecs del Govern a la presó o a Brussel·les seran a la primavera inhabilitats per ostentar un càrrec públic una vegada el jutge del Tribunal Supremo Pablo Llarena dicti ordre de processament per rebel·lió.

En declaracions a Antena 3, Catalá ha explicat que després que Llarena firmi en uns dos mesos l’ordre de processament i abans que hi hagi sentència ferma "per a la tardor o final d’any", la llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) estableix que en delictes com el de rebel·lió, els processats "es treuen de l’escena de la representació pública i d’exercir activitats polítiques".

D’aquesta forma, s’aplicaria automàticament l’article 384 bis de la LECrim que assenyala que "firmi una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès a l’exercici del mateix, mentre duri la situació de presó."

Preguntat per la situació a Catalunya, Catalá ha assegurat que s’ha de tornar a posar "el rellotge en marxa" perquè en el termini màxim de dos mesos hi hagi una investidura o la convocatòria de noves eleccions perquè no es pot mantenir "sine die" la situació actual. El ministre confia que l’informe dels lletrats del Parlament desbloquegi els "llimbs" polítics a Catalunya, ja que els procediments s’estableixen perquè "passin coses". "El que ha succeït a Catalunya ha de portar a la posada en marxa del rellotge perquè en dos mesos hi hagi una investidura o unes noves eleccions, no podem ser en els llimbs permanents, en aquesta situació sine die", ha emfatitzat el titular de Justícia, convençut que la voluntat de tots els catalans és "sortir d’aquest impás".

Respecte als missatges de l’expresident Carles Puigdemont enviats a l’exconseller Antoni Comín en els que afirma: "Això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat" o que "el pla Moncloa triomfa", Catalá ha assegurat que no existeix cap estratègia i que és la seua manera de parlar per referir-se a les decisions de la Justícia. "No és el pla Moncloa és l’Estat de dret", ha dit el titular de Justícia que veu amb poc recorregut jurídic les accions legals que ha anunciat emprendre Comín per la divulgació de la conversa a través del mòbil amb Puigdemont. Segons el parer de Catalá, el que està clar és que "res no tornarà a ser igual ja" a Catalunya i que les decisions del president del Parlament, Roger Torrent, indiquen que "estima un camí diferent" el seguit per la seua antecessora Carme Forcadell.

El ministre ha negat que existeixin "pactes secrets" al marge de les regles del joc, tal com han apuntat alguns mitjans respecte a maniobres de la vicepresidenta de l’Executiu, Soraya Saénz de Santamaría, perquè l’exvicepresident català Oriol Junqueras, a presó des de fa tres mesos, assumís la presidència.

tracking