SEGRE

POLíTICA

Junqueras suggereix un pla B a Puigdemont i la CUP exigeix complir la investidura

Junqueras suggereix un pla B a Puigdemont i la CUP exigeix complir la investidura

Junqueras suggereix un pla B a Puigdemont i la CUP exigeix complir la investiduraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’ERC, Oriol Junqueras, que roman empresonat a la presó d’Estremera (Madrid), ha suggerit aquest dijous un pla B per a Carles Puigdemont, combinant una presidència "simbòlica" amb una altra d’"efectiva", mentre que la CUP ha exigit complir la investidura acordada amb JxCat i ERC.

Enmig de les especulacions sobre la possibilitat que Puigdemont acabi fent un pas enrere per facilitar la investidura d’un candidat alternatiu de JxCat, Diario16.com ha publicat una entrevista amb Junqueras, que va respondre a les preguntes dictant-les als seus advocats i que diu esperar que Catalunya no es vegi acostada a unes noves eleccions.

A la pregunta de si "és possible presidir la Generalitat des de l’exili", en al·lusió a Puigdemont, Junqueras raona: "La qüestió és si el Parlament pot investir un diputat electe. Allà rau un principi democràtic elemental, el que no treu que les circumstàncies puguin obligar o impedir que aquesta presidència sigui efectiva. I que s’hagi de combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una executiva".

Segons el seu parer, un problema semblant es produiria si es plantegés que fos ell qui presidís el Govern: "La presó té moltes limitacions. Vindria a ser el mateix, en el fons," ha afirmat.

Junqueras ha expressat el seu respecte envers la postura de Puigdemont des de Bèlgica, encara que ha admès que "això no treu que no hi hagi diferents punts de vista".

"Cal posar els llums llargs, sovint les curtes no et deixen veure tot el recorregut ni un horitzó", ha recalcat Junqueras, que ha reconegut haver-se sentit dolgut per no haver pogut participar en la campanya electoral del 21D.

Per la seua part, el president del Parlament, Roger Torrent, ha subratllat a Rac1 que Puigdemont "és i continuarà sent" el seu candidat a la presidència de la Generalitat, encara que només convocarà la sessió d’investidura si té garanties que serà "efectiva".

Més tard, en declaracions a La Sexta, Torrent ha introduït un matís: ha situat les forces sobiranistes a buscar una sortida a l’actual bloqueig: "Demano als grups polítics i als partits que treballin en aquesta solució política que permeti garantir una investidura que efectivament comporti la presa de possessió, un govern i que aquest govern pugui governar".

I mentre sobrevola la possibilitat d’un pla B, la CUP, que va encaixar amb malestar la decisió de Torrent d’ajornar la investidura de Puigdemont, ha llançat avui un advertiment a través del seu diputat Vidal Aragonés: "Si algú pensa que quan té un acord amb la CUP es pot fer enrere, que es prepari".

"Que es prepari per a una campanya al carrer de denúncia, que es prepari per no tenir els quatre vots de la CUP," ha alertat Aragonès en declaracions a La Xarxa.

Mentrestant, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha donat per fet que Puigdemont i els exmembres del Govern a la presó o a Brussel·les seran a la primavera inhabilitats per ostentar un càrrec públic una vegada el jutge del SupremPablo Llarena dicti ordre de processament per rebel·lió.

En declaracions a Antena 3, Catalá ha explicat que després que Llarena firmi d’aquí a uns dos mesos l’ordre de processament i abans que hi hagi sentència firmi "per a tardor o final d’any", la llei d’Enjudiciament Criminal estableix que, en delictes com el de rebel·lió, els processats "es treuen de l’escena de la representació pública i d’exercir activitats polítiques".

Catalá també ha advertit que s’ha de tornar a posar "el rellotge en marxa" perquè en el termini màxim de dos mesos hi hagi una investidura o la convocatòria de noves eleccions, perquè no es pot mantenir "sine die" la situació actual.

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha afirmat que Catalunya necessita "com més aviat millor" un "govern legal i sòlid que es posi a treballar per resoldre els problemes de la societat catalana".

Per la seua part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha afirmat que els missatges filtrats de Puigdemont a l’exconseller Antoni Comín demostren que no només "s’ha acabat" el 'procés', també la seua carrera política, i ha considerat que l’independentisme "està fracturat" encara que "ocultin" o "maquillin".

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), la socialista Núria Marín, ha instat els partits independentistes a presentar una candidatura "realitzable" i ha replicat a Junqueras que Catalunya necessita un president que "presideixi" i "miri per l’interès general i no el partidista".

tracking