SEGRE

PANORAMA

Catalá dóna per feta la inhabilitació dels líders del procés al març

El PDeCAT i Esquerra acusen el ministre de Justícia de voler ser “a missa i repicant”

El ministre de Justícia va negar ahir que existeixi un ‘pla Moncloa’ o pactes secrets.

El ministre de Justícia va negar ahir que existeixi un ‘pla Moncloa’ o pactes secrets.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, creu que els “presos polítics” i “exiliats” seran inhabilitats abans del judici, en aplicació de la Llei d’Enjudiciament, que estipula que es pot aplicar aquesta mesura en casos de delictes greus o persones rebels. “Hi ha una interpretació que diu que quan es produeix el processament per delictes greus o rebels, abans d’esperar la sentència, ja hi ha una inhabilitació, i per tant hi pot haver una inhabilitació des de molt aviat que tregui aquestes persones de l’escena de la representació pública i les inhabilita de les activitats polítiques”. Segons Catalá, això afectarà “totes les persones” que siguin jutjades i calcula que podria donar-se el mes de març.

Així ho va afirmar ahir a Antena 3, on va negar que existeixi cap negociació relacionada amb la no-investidura de Carles Puigdemont i un hipotètic alliberament dels presos. Segons Catalá, el pla Moncloa de què parla Puigdemont als missatges interceptats és simplement l’aplicació de l’Estat de dret. “No hi ha pacte secret ni acords al marge de la transparència i la llei”, va afirmar Catalá.

Així mateix, considera que el rellotge de la investidura o de la convocatòria d’unes noves eleccions es va activar dimecres, quan van expirar els deu dies per a la celebració del debat d’investidura. Aquestes declaracions del ministre van provocar una allau de reaccions. Per exemple, el PDeCAT el va acusar de ser “a missa i repicant”. ERC veu inadmissible que Catalá anticipi inhabilitacions i pregunta si també condemnarà “M. Rajoy”, amb referència als casos de corrupció que escatxiguen el Partit Popular.

Ciutadans també va criticar que el titular de Justícia anticipi resolucions abans que decideixin els jutges i el grup dels socialistes va recordar que la inhabilitació de Puigdemont i la resta de polítics a la presó o a Brussel·les és un tema dels tribunals. Des de Podem consideren que el discurs del ministre sembla “una burla democràtica” i van recordar que està reprovat “per utilitzar un ministeri per a finalitats partidistes i per protegir corruptes”.

D’altra banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va descartar ahir en una entrevista que el Govern de Mariano Rajoy s’hagi plantejat en algun moment negociar l’indult per als líders independentistes implicats en el procés sobiranista o la reducció de la seua pena després de la sentència que dicti el Tribunal Suprem: “Absolutament no. Descartat”, va asseverar amb contundència.

tracking