SEGRE

CATALUNYA INVESTIDURA

ERC i Puigdemont aconsegueixen a Brussel·les alguns avanços per negociar la investidura

Reunió després d’una setmana de fortes polèmiques entre les dos formacions || El candidat de JuntsxCat convoca avui els seus a la capital belga per abordar les negociacions amb els republicans

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont (e), al costat de l’empresari Josep Maria Matamala (d), a Brussel·les.

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont (e), al costat de l’empresari Josep Maria Matamala (d), a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants d’ERC que negocien amb Junts per Catalunya la fórmula per tirar endavant la investidura van viatjar ahir a Brussel·les per abordar amb el president Carles Puigdemont l’acord, segons fonts de la negociació. Fonts republicanes van subratllar que la voluntat era escoltar la proposta de Puigdemont per fer possible una “investidura efectiva i formar govern”. “La predisposició d’Esquerra per arribar a un acord i recuperar com més aviat millor les institucions ha estat, és i serà total”, van assegurar.

La trobada és resultat de les converses mantingudes els últims dies per reconduir la crisi oberta entre JuntsxCat i ERC dimarts passat, quan el president del Parlament, Roger Torrent, va fer pública la decisió d’ajornar el ple d’investidura de Puigdemont. La reunió va acabar amb avanços en les negociacions, tot i que encara no hi ha res tancat, segons van explicar fonts d’ERC. Des de JxCat van assenyalar, per la seua part, que la reunió “ha anat bé i ha estat constructiva”, i que els contactes continuaran en els propers dies per “avançar en la línia” d’investir Puigdemont.

Ciutadans demana que “algú dels seus” digui a Carles Puigdemont que “la partida s’ha acabat”

Per la seua banda, el mateix Puigdemont ha convocat per avui a Brussel·les el conjunt del grup parlamentari de JxCat –tret dels diputats investigats que no poden sortir d’Espanya per ordre judicial– per avaluar les negociacions.

Dimarts els republicans van retreure a JxCat que no els havien fet saber la manera de pretenien com fer possible la investidura ni el contingut de la intervenció del president, tal com havien acordat. Des d’aquell moment, Esquerra ha reclamat repetidament que la investidura sigui “efectiva” i sense conseqüències penals, en especial per als membres de la Mesa i per als diputats en llibertat provisional.

El mateix líder d’ERC, Oriol Junqueras, va apuntar a la conveniència d’una presidència simbòlica i una altra d’efectiva, la qual cosa va atiar, de nou, els rumors sobre la possibilitat que aquesta recaigui finalment en Jordi Sànchez, president del grup parlamentari de JuntsxCat actualment empresonat a Soto del Real, o bé en el conseller Jordi Turull o la portaveu del grup, Elsa Artadi.

El mateix portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va donar suport al fet que Puigdemont sigui president de la Generalitat des de Brussel·les, amb una “tasca internacional”, i alhora es formi un “govern executiu” al Parlament. El dirigent d’ERC es va mostrar partidari de la fórmula proposada per Oriol Junqueras per combinar una presidència “simbòlica” amb una altra d’“efectiva” a la Generalitat.

tracking