SEGRE

POLÈMICA NUCLEAR

Temor internacional d’una escalada nuclear

Països com Alemanya o la Xina critiquen el pla dels EUA de “modernitzar” l’arsenal atòmic, mentre que Rússia prepara renovar tant l’exèrcit com el seu arsenal de tot tipus

Imatge del Rellotge del Judici Final, que marca les 23.58 hores.

Imatge del Rellotge del Judici Final, que marca les 23.58 hores.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre alemany d’Afers Exteriors, Sigmar Gabriel, va estimar ahir que la Revisió de la Postura Nuclear dels Estats Units, que aposta per renovar el seu arsenal sense ampliar-lo, com ja va anunciar el president dels EUA, Donald Trump, mostra que “l’espiral d’una nova cursa armamentística nuclear ja està en marxa”, i va advocar per noves iniciatives de control. Els Estats Units pretenen reforçar l’estratègia de dissuasió nuclear sense haver d’augmentar l’actual arsenal atòmic amb què compten, que s’ha vist reduït en un 85 per cent al llarg de l’última dècada.

“Els acords de control d’armament existents han de respectar-se estrictament. En comptes de nous sistemes armamentístics, necessitem noves iniciatives de desarmament”, va destacar Gabriel. Segons el seu parer, com en temps de la Guerra Freda, Europa està “especialment amenaçada” i per aquesta raó ha de liderar les noves iniciatives en favor dels controls d’armes i del desarmament.

Així mateix, el govern xinès va afirmar que el document elaborat pels departaments nord-americans de Defensa, Estat i Energia especula amb la intenció del desenvolupament xinès i exagera amb l’amenaça de la fortalesa nuclear de la Xina. “Esperem que [els Estats Units] comprenguin correctament la intenció estratègica de la Xina i prenguin una visió justa sobre la defensa nacional i el desenvolupament militar de la Xina”, va dir el portaveu de defensa. Paral·lelament, Rússia llançarà un pla de renovació del seu exèrcit i arsenal de tot tipus a deu anys vista. Tanmateix, fonts del Kremlin van assegurar que aquesta modernització no significa accelerar una cursa armamentística amb els Estats Units. “No es pot esperar de nosaltres una escalada de les tensions. Si d’algú pot venir això, serà des de l’altre costat de l’oceà”, van assegurar.

tracking