SEGRE

El Constitucional admet a tràmit el recurs del Parlament contra el 155

La façana del Tribunal Constitucional

El Constitucional admet a tràmit el recurs del Parlament contra el 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que va presentar el Parlament contra l’acord del Senat que va aprovar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. L’alt tribunal ha acordat admetre el recurs, però alhora ha paralitzat la seua tramitació, a causa que la Generalitat de Catalunya és part en el procediment i ha de fer al·legacions, però en aquest moment, i precisament per l’aplicació de l’esmentat article, el seu lloc és ocupat pel Govern central. Així, el TC ha paralitzat el termini d’al·legacions del Govern "a fi d’evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya".

L’esmentat termini d’al·legacions queda suspès en tant el Consell de Ministres exerceixi les funcions i competències que corresponen a la Generalitat, diu l’alt tribunal en la seua resolució.

El Constitucional ja va admetre a tràmit un recurs de Podemos contra l’esmentat acord del Senat i va prendre aquesta mateixa decisió.

D’altra banda, l’admissió a tràmit no implica la paralització de les funcions que ve exercint el Govern a Catalunya, ni determina quin serà el sentit del fallo de l’alt tribunal, sinó simplement que el Constitucional tramitarà el recurs i es pronunciarà sobre el fons del mateix.

El Parlament va recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) l’activació de l’article 155 el passat 8 de gener, en entendre que va vulnerar el principi d’autonomia i de participació política i es va aplicar de forma "desproporcionada", davant d’una "mera declaració retòrica" de l’expresident català Carles Puigdemont.

El seu recurs d’inconstitucionalitat argumenta que les mesures del 155 van suposar una suspensió "de facto" de l’autonomia catalana i, amb la dissolució del Parlament, van portar un "control polític de conveniència", situant la cambra catalana "en una posició de subordinació jeràrquica" respecte al Govern.

tracking