SEGRE

CATALUNYA POLÍTICA

El jutge Llarena manté a la presó Sànchez a causa del suport de JxCat a la via unilateral

El diputat de Junts per Catalunya veu “inexplicable i cruel” per a la seua família que el magistrat del Suprem li denegui la llibertat || L’Alt Tribunal ratifica la dissolució i liquidació del Diplocat

Jordi Sánchez

El Suprem confirma la presó preventiva per a Jordi SánchezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix els fets relacionats amb el procés sobiranista, va rebutjar ahir excarcerar l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, a presó des del 16 d’octubre passat, perquè han aparegut al llarg de la instrucció nous elements de prova que acreditarien la seua participació als fets investigats, a la qual cosa s’afegeix el que considera persistència de la reiteració delictiva. Al·ludeix que JxCat dóna suport a la via unilateral cap a la independència, recorda que és diputat i afirma que Carles Puigdemont impulsa il·legalitats.

Sànchez va demanar al magistrat per escrit de quedar en llibertat el 12 de gener passat, un dia després de comparèixer davant del magistrat, amb qui va acatar expressament la Constitució i va rebutjar la unilateralitat. El dia 26 de gener, el número dos de JxCat va remetre un altre escrit al jutge insistint amb la seua petició de quedar en llibertat en el qual va argumentar que no hi ha risc de reiteració delictiva i que prova d’això va ser l’entrada amb tota la normalitat dels agents de la Guàrdia Civil a la seu de l’ANC a Barcelona, el dia 24 de gener.

En una interlocutòria amb data d’ahir, el jutge Llarena afegeix que existia el “coneixement de l’altíssima probabilitat” que aquesta congregació de persones “desemboqués en actes violents en defensa de la declaració unilateral d’independència”.

Sànchez, va criticar la decisió del jutge i va lamentar: “Una altra vegada em neguen la llibertat. Inexplicable jurídicament i cruel per a la meua família”. “La violència mai no ha estat nostra i mai no ho serà. Que la solidaritat i la dignitat de tanta gent segueixi sempre els camins de la no-violència. Llum als ulls i força al braç”, va reivindicar a Twitter. D’altra banda, el penal de Soto del Real ha proposat una sanció de 30 dies sense pati per a Sànchez pel missatge gravat amb la seua veu que es va difondre durant un míting de la candidatura a les eleccions del 21-D. Mentrestant, el Tribunal Suprem ha acordat mantenir la dissolució del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), que va ser acordada pel Govern central mitjançant Reial Decret el 27 d’octubre passat.

Puigdemont compleix cent dies a l'exili  Carles Puigdemont va dir ahir durant una concentració a la localitat belga de Lovaina que continuarà treballant per “retornar la normalitat” a les institucions catalanes. “Continuem treballant, com hem fet aquests cent dies, perquè es restableixi la normalitat democràtica interrompuda abruptament per l’article 155 de la Constitució i per la querella del fiscal general de l’Estat”, va manifestar Puigdemont. Va acudir a una concentració organitzada per l’ANC amb motiu dels cent dies de la seua marxa de Catalunya, en la qual van participar al voltant de 20 persones, inclosos la resta d’exconsellers que es troben a Bèlgica. “Ens sembla especialment dolorós que un dia com avui, que es compleixen cent dies de la nostra arribada a l’exili, es continuï mantenint a presó homes de pau, vinculats i compromesos amb la democràcia,” va dir Puigdemont en declaracions als mitjans. Puigdemont va assegurar que els presos polítics per la seua participació al procés unilateral d’independència de Catalunya es mantenen a presó sota l’“argument fal·laç de l’ús de la violència”. “Continuarem amb coratge amb tots aquells que són a la presó, perquè cada minut que passa és un minut d’injustícia i no cessarem a denunciar-ho”, va concloure. Mentrestant, JxCat i ERC continuen explorant una nova via per intentar investir president de la Generalitat Carles Puigdemont, mitjançant una reforma de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, malgrat que, segons admeten fonts sobiranistes, a causa de les traves legals les opcions que prosperi són “mínimes”. D’altra banda, Míriam Nogueras, diputada del PDeCat al Congrés, ha compartit a Twitter les seues sospites per la presència d’una furgoneta negra situada davant l’hotel on Puigdemont es reunia dilluns amb membres de la formació a Brussel·les.

Miquel Àngel Estradé veu falta de separació de poders El portaveu adjunt d’ERC al Senat, el lleidatà Miquel Àngel Estradé, va preguntar ahir al ministre de Justícia, Rafael Catalá, si considera que el poder judicial a Espanya és independent. Durant la seua compareixença al Senat, Estradé va voler constatar que no existeix un poder judicial veritablement independent, després de recordar també les pressions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, al Tribunal Constitucional perquè acceptés el recurs en contra de la investidura del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

tracking