SEGRE

El jutge de l'1-O cita com a investigats Santi Vidal i Viver i Pi Sunyer

Declararan el proper 14 de febrer

Santi Vidal

El jutge de l'1-O cita com a investigats Santi Vidal i Viver i Pi SunyerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de Barcelona que investiga al govern català pels preparatius del referèndum de l’1-O ha citat com a investigats l’exsenador d’ERC Santi Vidal i l’expresident del Consell Nacional per a la Transición Nacional Carles Viver i Pi Sunyer, dos de les figures clau del procediment. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha citat a Vidal i a Pi i Sunyer el pròxim dimecres, 14 de febrer, en el marc de la causa que té oberta des de l’any passat contra una trentena de persones pels delictes de revelació de secrets, malversació, desobediència i prevaricació, entre altres.

El jutge ha acordat citar Vidal i a Pi i Sunyer gairebé un any després d’obrir la investigació arran de les conferències en les quals l’exsenador d’ERC va assegurar que la Generalitat disposava d’una partida camuflada de 400 milions d’euros per muntar el referèndum d’independència i preparar les estructures d’Estat d’una Catalunya independent.

Tant Vidal, que el 2015 va ser suspès tres anys com a jutge, com Pi i Sunyer figuren des de fa mesos com a principals investigats en aquesta causa, per la qual el passat 20 de setembre la Guàrdia Civil va detenir una quinzena de persones, entre elles l’exsecretari general de Vicepresidencia Josep Maria Jové -número 2 de l’exconseller Oriol Junqueras- i l’exsecretari de Hacienda Lluis Salvadó.

A partir dels informes elaborats per la Guàrdia Civil, el jutge sospita que Vidal va participar en la ideació, creació, desenvolupament i posada en marxa de les denominades "estructures d’Estat", fonamentalment en el seu aspecte jurídic, tant respecte a les anomenades "lleis de desconnexió" com en la creació de la nova Agencia Tributaria Catalana.

Per la seua part, Viver i Pi Sunyer va desenvolupar, segons el jutge, un paper semblant al de Vidal, especialment centrat en els aspectes jurídics, dels quals tenia amplis coneixements per haver estat membre del Tribunal Constitucional i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

El jutge ja havia citat prèviament, per a aquest diumenge, 11 de febrer, a uns altres cinc imputats, entre ells l’excap del gabinet de la Conselleria de Gobernación Jordi Cabrafiga, en un interrogatori amb què pretén aclarir el seu paper a l’hora de supervisar que el projecte del web del referendum.cat s’implementés sense contratemps.

A més, el titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona també ha citat diumenge uns altres quatre imputats, vinculats tots ells al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat: el seu director d’àrea TIC, Lluís Domingo i el seu director corporatiu, Valentín Arroyo, i dos treballadors. Els quatre investigats del CTTI figuren en la causa pel desenvolupament i execució del projecte del web referendum.cat.

El jutge va iniciar la ronda d’interrogatoris dissabte passat, quan va citar dos testimonis experts en participació i informàtica, que van vincular a l’expresident Carles Puidgemont i a l’exvicepresident Oriol Junqueras en les reunions tècniques per organitzar l’1-O.

tracking