SEGRE

GOVERN NEGOCIACIONS

Les diferències en sanitat i ocupació enreden el pacte de Merkel i Schulz

La cancellera reconeix que les dos parts assumiran “compromisos dolorosos” || El líder de l’SPD espera que l’acord proporcioni un govern “estable” a Alemanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CDU i l’SPD van esgotar ahir les últimes hores per provar d’arribar a un acord que permeti la reedició de la gran coalició de govern a Alemanya, després que dilluns prorroguessin les negociacions 24 hores més. En aquest sentit, la cancellera alemanya i líder dels democristians, Angela Merkel, va admetre, a la seua entrada a la cimera, que les dos parts hauran d’assumir “compromisos dolorosos”. No obstant, va explicar que està “disposada” a afrontar-los pel “bé del país” si “els avantatges predominen sobre els desavantatges”. Igualment, va assenyalar que en “temps convulsos” els alemanys esperen que els grans partits ofereixin “confiança” i ho posin tot de la seua part per encarar el futur amb seguretat.

Per la seua part, el president dels socialdemòcrates, Martin Schulz, va manifestar que espera tancar un pacte que proporcioni a Alemanya un executiu “estable” i “durador”. Igualment, va explicar que tenia “bons motius” per esperar que la jornada acabés amb “resultats bons, constructius, sòlids i compartits”. Arran d’això, els dos equips negociadors havien de revisar un esborrany d’acord amb 14 capítols i 167 pàgines. Tanmateix, al tancament d’aquesta edició, les dos forces, juntament amb la CSU bavaresa, encara no havien donat per tancada la negociació. En aquest sentit, el rotatiu alemany Der Spiegel va informar dels desacords en matèria sanitària i laboral. Així, Schulz exigia acabar amb els contractes temporals injustificats i garantir la igualtat de tracte en l’atenció sanitària pública i privada.

Merkel veu necessari que els grans partits ofereixin “confiança” a la ciutadania en “temps convulsos”

A més, les diferències entre democristians i socialdemòcrates també serien presents en l’àmbit de la defensa, segons va apuntar el diari Süddeutsche Zeitung, que va qualificar les negociacions d’ahir a la nit de “difícils últims metres”. D’aquesta manera, no hi hauria acord sobre el pressupost de l’exèrcit ni tampoc sobre les exportacions d’armament. Amb tot, en cas d’arribar a un consens, l’SPD haurà de sotmetre el pacte a l’aprovació de les bases, que ronden les 440.000 persones. El diari germànic Rheinische Post va avançar ahir que s’han presentat almenys cinc recursos davant del Tribunal Constitucional Federal per evitar que se celebri.

?

Les negociacions entre democristians i socialdemòcrates per formar una nova gran coalició s’han vist marcades per la pèrdua de suports de totes dos formacions polítiques a les enquestes. Així, per la dreta, la CDU veu com a Alternativa per Alemanya li menja terreny amb el seu discurs contra la política de migració. Per la seua part, l’SPD ve d’aconseguir els seus pitjors resultats en unes eleccions federals. De fet, les seues bases atribueixen la debilitat electoral a la cohabitació al Govern amb els democristians durant 8 dels últims 12 anys.

CDU i SPD parlen mentre perden electorat

tracking