SEGRE

PANORAMA

Puigdemont proposa que els electes investeixin un Consell de la República a Brussel·les el 18

El líder de JxCat planteja una altra investidura al Parlament per restituir-lo com a president el 21 o el 22 || Artadi rebutja una presidència “simbòlica” i ERC no veu un pacte imminent entre els independentistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont, va proposar als representants d’ERC i de la CUP que es van reunir el passat cap de setmana amb ell a Brussel·les portar a terme la investidura del Consell de la República el proper dia 18 de febrer a la capital belga. Així, segons va avançar ahir La Vanguardia, una assemblea d’electes realitzaria l’elecció a la capital comunitària. La presidència d’aquest òrgan recauria en el mateix Puigdemont.

A més, el pla passaria per una altra sessió d’investidura, aquesta vegada al Parlament, que tindria lloc els dies 21 o 22 de febrer, i en la qual Carles Puigdemont seria investit president de la Generalitat. No obstant, es contempla la possibilitat de nomenar un candidat alternatiu de JxCat en cas que la investidura de Puigdemont fos impossible. Segons El Nacional, es maduren els noms de Jordi Sànchez i Jordi Turull, que se sumen a altres com el de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ja publicat a SEGRE la passada setmana. Si això ocorregués, la idea és que el Govern de Barcelona adoptés un caràcter “simbòlic” i obeís els “mandats” del Consell de la República de Brussel·les.

El pla proposa canviar la llei de presidència per lectura única per permetre una investidura telemàtica

Els serveis jurídics del Parlament coincideixen que el compte enrere de 2 mesos no ha començat

Aquest òrgan s’encarregaria de la política internacional, d’internacionalitzar el procés independentista, de reactivar el Diplocat, de crear un think tank republicà i de conformar una assemblea constituent.

El document en el qual es plasma aquesta proposta, que la CUP ha enviat a la seua militància, també apunta a una eventual modificació de la llei de presidència perquè la investidura del número 1 de JxCat es pogués realitzar telemàticament, tramitant la reforma pel procediment de lectura única. En cas de ser possible, el ple del Parlament es convocaria per al 15 de febrer.

Tanmateix, aquestes són les dates assenyalades per Puigdemont, i tant JxCat com ERC van admetre ahir que és complicat que es compleixin.

D’altra banda, la diputada de JxCat al Parlament, Elsa Artadi, va insistir ahir que Puigdemont no pot ser “un president simbòlic”. A més, va denunciar la “interferència totalment il·legítima” del Tribunal Constitucional en la “sobirania” del legislatiu català. “Si renunciem que el Parlament representi la voluntat popular, estarem fent quinze passos enrere”, va explicar. Per això, va reivindicar que “s’ha de poder fer la investidura perquè això és el que volen la majoria dels diputats”. Des d’ERC, el diputat Sergi Sabrià també va manifestar que treballen “incansablement” per aconseguir “com més aviat millor” un acord que permeti “legitimar” Carles Puigdemont com a president, alhora que elegir un govern que “tregui el 155 i posi en marxa mesures republicanes”. En aquest sentit, Sabrià va explicar que “prioritzem el contingut de l’acord i no la data”. Així doncs, “potser serà una mica més endavant” quan es tanqui el pacte, en resposta a les declaracions d’ahir d’Artadi en les quals es mostrava confiada a culminar les negociacions avui dijous.

D’altra banda, els republicans també van expressar els seus dubtes sobre la possibilitat de modificar la llei de presidència per permetre una investidura a distància de Carles Puigdemont. Pel que a aquest punt, van puntualitzar que els terminis de tramitació podrien dilatar-se al Parlament, a banda de l’eventual suspensió des del Tribunal Constitucional.

La CUP s’obre a investir un candidat alternatiuLa portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, va manifestar ahir que els cupaires estan disposats a donar suport a un candidat alternatiu a Carles Puigdemont “si no pot ser investit”. D’aquesta manera, Gibert va explicar que “això no va d’una persona; va de milions de persones que volen unes noves institucions, i això passa per tenir alternatives en qualsevol moment”.

tracking