SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

El Govern central aprova ampliar la pena permanent

El projecte de llei preveu incloure cinc delictes més || L’Executiu afirma fer-ho amb l’“aval” jurídic i de la societat espanyola

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, en roda de premsa.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, en roda de premsa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei que preveu ampliar la presó permanent revisable a cinc delictes més. Els nous supòsits són l’assassinat amb obstrucció de la recuperació del cadàver, assassinat després de segrest, violacions en sèrie, violació a un menor després de privar-lo de llibertat o torturar-lo i morts en incendis, estralls en infraestructures crítiques i, alliberament d’energia nuclear o elements radioactius. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va voler desmarcar-se de les acusacions de l’oposició que titllen la iniciativa d’“oportunista” i va recordar que la presó permanent revisable es va introduir en la legislació el 2015, indicant que llavors el Govern central va voler ser “prudent” i va limitar-ne l’aplicació a vuit supòsits.

El ministre va opinar que a més dels “avals jurídics i legals” l’aprovació del projecte de llei compta també amb l’“aval” de la “voluntat dels ciutadans”. Va explicar que en les enquestes, l’opinió pública es mostra favorable que en el Codi Penal “hi hagi una pena així per als delictes més greus”. Quan va ser preguntat sobre si el projecte de llei podria ser aprovat al Congrés, ja que la resta de grups ha mostrat reserves sobre aquest asssumpte, es va limitar a dir que en la majoria de països europeus s’inclou una llei homologable a la presó permanent revisable i va acusar l’oposició de voler convertir Espanya en “una illa a Europa”.

Catalá explica que l’ampliació de la pena s’aplicaria només en futurs crims

A la pregunta de si el nou supòsit d’assassinat amb obstrucció per recuperar el cadàver podria aplicar-se en el cas de Marta del Castillo, el ministre va recordar que en l’ordenació jurídica no hi ha la retroactivitat, motiu pel qual l’ampliació de la pena només afectaria futurs casos.

La presó permanent revisable és el més semblant que hi ha a Espanya a una cadena perpètua, encara que amb algunes diferències. El temps màxim que algú podia estar empresonat abans de l’aplicació era de 40 anys. Ara es pot revisar al cap de 25 o 35 anys per determinar si el reu està realment rehabilitat.

tracking