SEGRE

PANORAMA

ERC reclama rigor i no fer “acords a mitges” per aconseguir una investidura efectiva

Rovira defensa que el pacte inclogui el reconeixement de Puigdemont i un Govern a Catalunya || Des de JxCat, Josep Rull dóna més temps a Esquerra i confia a assolir un acord “operatiu”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va reclamar ahir rigor i no fer “acords a mitges” per aconseguir una investidura que sigui efectiva i formar el pròxim govern. Va avisar que Esquerra no presentarà “cap acord fins que no hi hagi un acord sòlid i ferm” i es va mostrar esperançada que pot arribar en els propers dies. El discurs de Rovira al consell nacional del seu partit va començar amb un record per al líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, que aquest dissabte ha complert 100 dies des del seu ingrés a la presó: “No estem tots, no ens cansarem de dir-ho.”

Va demanar que els partits independentistes tinguin “màxim rigor i lleialtat” en les seues propostes i en les negociacions. “Amb lleialtat, confiança i rigor, només així, estic convençuda que en els propers dies podrem explicar que continuarem avançant”, va reivindicar.

Marta Rovira es marca com a principal objectiu recuperar les institucions i forçar el final del 155

Ho va dir el dia després que ERC no s’adherís a la proposta de JxCat per reformar la llei de presidència per investir a distància Puigdemont, que ERC veu difícilment viable, al considerar que seria impugnada de forma immediata davant del Tribunal Constitucional (TC) i obriria un nou contenciós amb l’Estat.

Va assegurar que hi ha un consens a Catalunya per reconèixer la legitimitat de Carles Puigdemont i alhora formar un govern efectiu a Catalunya: “Reconeixement i operativitat, les dos coses alhora.” “Hem de poder recuperar la Generalitat per poder avançar, si no no avançarem. I hem de dotar de reconeixement el president Puigdemont a Brussel·les”, va manifestar.

La dirigent republicana va afirmar que perquè aquest acord sigui “més fort i ferm” ha d’incloure diversos elements: una investidura efectiva, reconèixer la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura, i un pla i un acord de govern a Catalunya.

Rovira va reclamar que “fa falta més intel·ligència col·lectiva que mai i més unitat que mai”, ja que considera que les adversitats que té l’independentisme també són més difícils que mai. Considera que l’objectiu és acabar amb el 155, que va qualificar com un “llast per a la inversió social” a Catalunya, i va alertar que alguns sectors del PP, PSOE i Cs demanen que s’allargui el 155 perquè, segons ella, afecti el model d’escola catalana i TV3. “Es volen carregar els grans consensos que aquest país ha forjat. No ens podem permetre qualsevol escenari que no impliqui posar fi a l’article 155”, va sentenciar.

Per la seua part, el diputat de Junts per Catalunya i exconseller Josep Rull es va mostrar convençut que finalment hi haurà acord amb Esquerra Republicana de Catalunya per formar un “govern operatiu” que permeti deixar sense efecte l’article 155, encara que els republicans necessitin “més temps” per “les pressions” a què, segons el seu parer, estan sotmesos.

Rull va dir a Tortosa, després d’assistir al ple d’investidura de l’alcaldessa Meritxell Roigé, que l’acord passa per trobar el punt d’“equilibri” entre el que han demanat els ciutadans a les urnes, que “és mantenir el mandat democràtic i investir Puigdemont”, i “tenir un govern operatiu” que permeti “aixecar l’atrocitat que és el 155”.

D’altra banda, va atribuir les dificultats per assolir un acord entre la seua formació i ERC a “la pressió extraordinària i brutal a què l’Estat espanyol” sotmet els republicans, en una clara referència a l’empresonament d’Oriol Junqueras, i que Marta Rovira ha estat citada a declarar pel jutge el proper dia 19.

“El millor regal que ens podeu fer avui és fer govern, recuperar-lo per avançar nacionalment i socialment”, va reclamar el dia que complia 100 dies empresonat a Estremera. A més, va agrair el suport i les cartes que rep a la presó: “Mantenim viva la flama.”

Junqueras: “El millor regal és formar govern”El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que “el millor regal” que poden fer als “presos polítics” és formar govern.

tracking