SEGRE

TRIBUNALS

El Tribunal d’Estrasburg condemna Espanya per maltractaments a dos etarres

Sortu demana de revisar les condemnes de Portu i Sarasola, després d’una decisió "històrica"

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per maltractaments a dos etarres

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per maltractaments a dos etarresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de Sortu, Arkaitz Rodríguez, ha exigit la revisió de les condemnes d’Igor Portu i Mattin Sarasola, els dos etarres que van atemptar el 2006 en la T-4 de l’aeroport de Madrid-Barajas, després de la sentència "històrica" en la qual el TEDH condemna Espanya per maltractaments durant el seu arrest.

Rodríguez ha fet aquesta reflexió en una roda de premsa que ha ofert en Sant Sebastià, acompanyat per diversos dirigents de Sortu com Rufi Etxeberria i Miren Zabaleta, després de conèixer l’esmentada resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Aquesta sentència conclou que Espanya va vulnerar la prohibició de tractes inhumans o degradants en el seu aspecte material (el maltractament per si mateix) i processal (no investigar-ho), que recull el Conveni Europeu de Drets Humans, encara que estableix que van ser maltractaments i no tortura, perquè les lesions no van tenir conseqüències a llarg termini i per l’absència de proves concloents sobre l’objectiu del tracte infligit.

Durant la seua compareixença, Rodríguez ha assegurat que la resolució és "històrica" perquè, com ha dit, "és la primera vegada" que aquest tribunal "condemna a l’Estat espanyol, no ja per no investigar prou unes denúncies de tortura", sinó "per torturar" en un cas de "detenció amb incomunicació".

Ha recordat, en aquest sentit, que fins ara les set condemnes anteriors del TEDH a Espanya havien estat "per no investigar prou les denúncies".

Segons el seu parer, aquest fallo també posa de manifest que "el Tribunal Suprem ha encobert l’existència de tortures per haver rebutjat sistemàticament totes les evidències que apuntaven que ens trobàvem davant d’un cas" d’aquest tipus.

S’ha felicitat també per l’"acte de justícia poètica" que suposa que la sentència del TEDH s’hagi conegut el mateix dia en què es compleixen 37 anys de la mort de Joxe Arregi, víctima de maltractaments, a més de constituir un "cas de justícia real" que "molt significativament" procedeix de fora de l’Estat espanyol.

Rodríguez ha opinat també que aquesta resolució, "que no constitueix més que la punta de l’iceberg", posa de manifest que la "tortura" ha constituït una "pràctica sistemàtica" que ha servit per lluitar "contra l’independentisme" i "les demandes democràtiques del poble basc".

Ha denunciat a més la "pràctica sistemàtica i sistèmica d’impunitat i d’encobriment" que, segons ha dit, ha fet possible aquesta situació al comptar amb la "participació i pràctica directa dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat" i la mirada cap a un "altre costat" dels forenses de l’Audiència Nacional, dels jutjats i els jutges, a més de la "contribució" d’alguns mitjans de comunicació.

Al seu entendre, el fallo del Tribunal Europeu també posa de manifest que "ha existit un conflicte polític" en el qual "no només" hi ha hagut la "violència" d’ETA, ja que "l’Estat espanyol ha fet servir la violència de forma sistemàtica i estructural".

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per maltractaments a dos etarres

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per maltractaments a dos etarresEFE

tracking