SEGRE

JUDICIAL TERRORISME

Espanya, condemnada per “tractes degradants” als etarres de la T4

El Tribunal Europeu de Drets Humans culpa l’Estat de les lesions que van patir Portu i Sarasola || Catalá destaca que la cort rebutgi el càrrec per tortures

Els etarres Portu i Sarasola, el 2011, davant de l’Audiència Nacional.

Els etarres Portu i Sarasola, el 2011, davant de l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar ahir l’Estat espanyol a indemnitzar amb 30.000 euros a l’etarra Igor Portu i amb 20.000 euros l’etarra Martín Sarasola, responsables dels atemptats d’ETA a la terminal 4 de l’aeroport de Barajas el 2006, per les lesions que van patir quan van ser detinguts el gener del 2008. En aquest sentit, els magistrats de la cort comunitària van indicar que Espanya és responsable dels “tractes inhumans i degradants” que tots dos van patir perquè “ni les autoritats ni el Govern han aportat cap argument creïble o convincent que pugui servir per explicar o justificar les lesions que al·leguen els demandants”. Igualment, el TEDH va renyar l’Estat per no investigar el que havia succeït.

No obstant, va exonerar les autoritats espanyoles de l’acusació de tortures, perquè si bé les lesions van ser “prou greus” per ser perseguides, el que va passar no es pot qualificar com a tortures en vista del Conveni Europeu de Drets Humans. De fet, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va destacar aquest extrem de la resolució. No “ho qualifica com tortures”, perquè a Espanya “fins i tot les persones que han comès delictes gravíssims també tenen lògicament la màxima tutela judicial dels seus drets”, va assenyalar. Tanmateix, tres magistrats del TEDH van emetre un vot particular al considerar que Portu i Sarasola van ser sotmesos a tortures i no a tractes degradants. El primer va necessitar atenció mèdica durant vint-i-set dies, i el segon, al llarg de catorze.

Tres magistrats del TEDH discrepen de la resolució i diuen que Portu i Sarasola van ser torturats en l’arrest

Per la seua banda, l’eurodiputat popular Esteban González Pons va assenyalar que aquesta sentència és “injusta i extemporània”, alhora que va expressar “tot el seu suport” a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i solidaritat amb totes les víctimes del terrorisme”. A més, González Pons va afirmar que l’erari espanyol no pagarà cap quantitat als etarres “perquè el deute que tenen els terroristes amb l’Estat és molt més gran” i se’ls descomptarà de les indemnitzacions que han d’abonar a les víctimes dels atemptats.

Al contrari, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va convidar l’Executiu de Mariano Rajoy a “prendre nota” de la condemna i a “adoptar mesures” per executar la sentència i evitar que es reprodueixin aquestes “situacions”. Per la seua banda, la diputada de Bildu al Congrés, Marian Beitialarrangoitia, va cridar el Govern a “reconèixer la realitat” i admetre que es va torturar ciutadans a Euskadi.

tracking