SEGRE

PANORAMA

El Govern central preveu utilitzar el 155 perquè el castellà sigui vehicular a l'escola catalana

Estudia incloure una casella a la preinscripció perquè els pares puguin triar aquesta llengua per a les classes || Rebuig frontal de la comunitat educativa, institucions i partits catalans a aquesta possibilitat

Margallo va regalar ahir a Tardà el seu últim llibre com a “bon amic i digne adversari”.

Margallo va regalar ahir a Tardà el seu últim llibre com a “bon amic i digne adversari”.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central estudia, a través de l’aplicació del 155, la possibilitat que a la matriculació del pròxim curs escolar a Catalunya s’inclogui una casella en la qual els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular dels fills. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja anunciava al matí la intenció d’aplicar més mesures a través de l’article 155 ja que “la Generalitat està de vacances”. Més tard, va ser el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol, el que després de reunir-se a La Moncloa amb el president del Govern, Mariano Rajoy, li va confirmar que tenien aquesta proposta sobre la taula. Segons Rosiñol, el cap de l’Executiu els va dir que aquesta petició ja està al ministeri d’Educació i s’està estudiant. No obstant, va comentar que l’existència d’aquesta casella és una “obligació del Govern, anterior a l’aplicació del 155.”

Per la seua part, el sindicat de professors AMES (Acció per a la Millora de l’Ensenyament Secundari) va fer aquesta petició a través de change.org, en què recull firmes perquè “el castellà també es pugui triar com a llengua vehicular en l’ensenyament” a Catalunya. El secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, va assenyalar en aquest sentit que el ministeri està comprovant si li correspon publicar la resolució amb les normes per a la matriculació dels alumnes catalans el curs vinent, unes normes en les quals s’inclouria aquesta casella. “En qualsevol cas, som sensibles amb el problema i aviat anunciarem alguna decisió”, va assegurar. Després de l’anunci, la comunitat educativa de Catalunya, institucions culturals i diferents partits van expressar el seu rebuig frontal. La Plataforma per la Llengua va alertar que “el Govern espanyol pot estar buscant la divisió a les aules segons la llengua vehicular que els pares elegeixin per als fills”.

ERC, En Comú Podem, el PDeCAT i el PSC al Congrés ho veuen com una “barbaritat”

Òmnium Cultural va assegurar que defensarà “sense parar un model avalat per experts internacionals” i l’ANC ho considera una “provocació realment greu”. A més, les forces catalanes al Congrés, ERC, En Comú Podem, el PDeCAT i el PSC ho van titllar de “barbaritat” i els tres primers van instar el PSOE que retiri el suport a l’article 155.

D’altra banda, el ministeri d’Educació ha ampliat la investigació sobre “el possible adoctrinament” als llibres de text de Primària i va demanar ajuda per fer-ho a la Reial Acadèmia d’Història. Ja ho està estudiant amb els llibres de Secundària.

Per la seua banda, la responsable a Lleida de la Federació de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), Elisa Solé, considera en aquest sentit que el fet de voler canviar un model que funciona “és només perquè hi ha una raó política i en conseqüència acaben rebent els nens que van a l’escola”.

“Volen trencar un sistema actual que funciona, és només política”

Tant els sindicats com els pares i mares de Lleida veuen la proposta de la Moncloa “com una qüestió simplement política, ja que el model actual funciona i no hi ha raó per canviar-lo”. Segons va assenyalar el portaveu d’USTEC-STEs (el sindicat majoritari en el sector educatiu de Catalunya) a Lleida, Jaume Añé, la idea “no pot ser més negativa per a l’educació catalana”. Considera que el Govern central aprofita l’article 155 per “destruir” el model d’inversió lingüística. Va assegurar que, si la proposta tira endavant, des del sindicat “lluitarem el que faci falta” perquè no es porti a terme.

tracking