SEGRE

PANORAMA

Els partits nacionalistes fan pinya en favor del model lingüístic

El president del Parlament demana un pacte ampli perquè “no ens toquin” el model || El síndic diu que l’educació en català “combat la segregació”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci del Govern central d’introduir el castellà com a llengua vehicular en l’educació a Catalunya va continuar ahir suscitant el rebuig d’una bona part dels actors polítics i socials. En aquest sentit, el president del Parlament, Roger Torrent, va demanar que “tots els sectors” es “conjurin” perquè no “ens toquin un model d’escola que és un veritable tresor per a la cohesió social del país”.

Així mateix, la diputada d’Esquerra Republicana al Congrés Ester Capella va assegurar que “no hi ha un marc legal” que permeti a l’Executiu de Mariano Rajoy seguir endavant amb aquesta proposta. “Sorprèn que aquells que assenyalen que som incomplidors de la llei siguin els que en realitat incompleixen la llei, ja que anuncien que faran coses que la llei no els permet fer”, va subratllar la republicana.

D’altra banda, Capella va explicar que la decisió constitueix “un nou atac als drets i llibertats públiques de tota la ciutadania” i també un atac “a la immersió lingüística i a l’escola catalana, que és model d’èxit i solvència”, ja que “els nens i nenes de l’escola a Catalunya surten parlant perfectament tres idiomes o més, i si no comparin vostès tots els informes d’educació” (vegeu el desglossament).

El síndic de greuges, Rafael Ribó, també va mostrar el seu rebuig a aquesta mesura perquè “podria contribuir a la segregació escolar, social i lingüística” dels alumnes catalans. Així doncs, va demanar al Govern central que “reconsideri la seua posició” i li va exigir que deixi de guiar-se per “interessos partidistes”, ja que “el fet d’elegir l’escolarització en castellà faria incompetents en català” els fills de les famílies que “no tenen el català com a llengua d’ús habitual”. Segons Ribó, això representaria “una vulneració del dret a la igualtat d’oportunitats”.

Divisió al PSOE sobre la “defensa” del castellà

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reiterar ahir el seu rebuig al fet que el Govern central utilitzi el 155 per introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes. En la mateixa línia, el secretari general del PSOE, Pedró Sánchez, va manifestar que la intervenció de la Generalitat havia de servir únicament per “recuperar” l’autogovern i “res més”. No obstant, el president aragonès, Javier Lambán, va defensar ahir que “més aviat que tard” s’ha “de corregir” el “maltractament injust i il·legal” del castellà, “postergat” a l’escola catalana d’una manera “inacceptable”. Per la seua part, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va subratllar que “els pares haurien de poder triar el castellà com a llengua vehicular” a Catalunya.

tracking