SEGRE

PANORAMA

JxCat i ERC negocien una figura que supleixi l’absència de Puigdemont un cop investit

El líder “exiliat” subratlla que les converses entre les dos formacions “avancen bé” || El president del Parlament assegura que es formarà govern “sense renunciar a les legítimes aspiracions” del 21-D

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Elsa Artadi, portaveu de JxCat, va manifestar ahir que la formació negocia amb ERC la designació d’una figura de rang superior que supleixi l’absència física al Palau de la Generalitat de Carles Puigdemont després de la investidura com a president. Així, Artadi va assenyalar que les converses giren entorn de la possibilitat que una part del futur Executiu català es trobi a Barcelona i una altra a Brussel·les. En aquest sentit, va subratllar que Puigdemont ha “de manar” i tenir la capacitat per “liderar” i marcar “cap a on va el país”.

A més, Artadi va insistir que Puigdemont ha de poder tornar a Catalunya una vegada sigui investit, sempre que tingui prou “garanties” de no acabar “directament” a la presó. Amb tot, la portaveu de JxCat va reconèixer que “les restriccions i condicionaments que se’ns imposen per part de l’Estat” són “un dels reptes” a superar per part dels independentistes per “aconseguir muntar l’estructura del nou govern”.

Puigdemont ha de poder “liderar” el nou govern i marcar la direcció de Catalunya, exigeix Artadi

Per la seua part, Carles Puigdemont va expressar ahir la seua “plena confiança” en l’equip negociador de JxCat. Així mateix, va assegurar que les converses amb ERC “avancen bé” i que “tots volem el mateix, que s’aixequi el 155 i que hi hagi un Govern executiu a Catalunya que mantingui el mandat de l’1 d’octubre”. Puigdemont també va exigir a l’Estat que posi fi al 155, perquè “va quedar derrotat el 21-D”.

Igualment, el president del Parlament, Roger Torrent, va explicar que la Cambra catalana podrà celebrar una investidura efectiva i que es podrà formar un Executiu, “sense renunciar a aspiracions legítimes, majoritàries, pacífiques i democràtiques” expressades per la ciutadania el 21-D, amb capacitat per “gestionar i governar”. Tanmateix, Torrent va admetre que “no serà fàcil”, però va expressar l’“absolut convenciment” que “es trobaran les vies” per materialitzar-ho.

En un altre ordre de coses, el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, va proposar ahir la designació “immediata” d’un Govern “transitori” que tingui com a primer objectiu la modificació del reglament del Parlament perquè, posteriorment, pugui ser investit telemàticament Carles Puigdemont.

Segons Castellà, aquesta fórmula seria “compatible” amb garantir “la legitimitat del Govern de la república de Puigdemont” i “recuperar les institucions catalanes al més aviat possible”.

En un altre ordre de coses, ahir es va conèixer que Anna Gabriel, l’exlíder de la CUP, podria ser a Ginebra, Suïssa. Després de diversos dies en parador desconegut, segons El Periódico Gabriel hauria viatjat fins a la ciutat europea per traçar des d’allà l’estratègia de defensa davant la citació del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. L’exdiputada de la CUP està cridada a comparèixer davant del Suprem dimecres vinent dia 21. La formació no informarà fins dimarts que ve de si Gabriel anirà o no a la vista.

La CUP mostra la seua “inquietud” pel secretisme de les conversesLa portaveu de la CUP Núria Gibert va mostrar ahir la seua “inquietud” davant del secretisme que envolta les negociacions de JxCat i ERC per arribar a un acord que permeti la investidura d’un nou govern i el “to i vocabulari que estan adoptant” tant una formació com l’altra, “amb més consells d’estratègia jurídica que d’estratègia política”.

tracking