SEGRE

Pascal i Rovira, lliures després de negar validesa jurídica a la DUI

En el cas de la líder d’ERC, amb fiança de 60.000 euros

Marta Rovira, a la seua arribada al Tribunal Suprem aquest dilluns.

Rovira diu al jutge que va acudir a totes les reunions que va convocar PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marta Pascal (PDeCAT) i Marta Rovira (ERC) han quedat en llibertat, encara que amb fiança de 60.000 euros en el cas de la segona, després de declarar aquest dilluns davant del Suprem que la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) va tenir un caràcter polític però cap efecte jurídic. Les dos, a més, han restat importància al document EnfoCats, confiscat a Josep María Jové, home clau en els fets investigats i mà dreta de l’exvicepresident Oriol Junqueras, i han negat reunions del comitè estratègic recollit en aquest document, han informat fonts presents en les seues declaracions.

Tampoc no han recordat diverses trobades amb elles que assenyala l’agenda Moleskine de l’esmentat Jové, més nombrosos en el cas de Rovira. La dirigent d’ERC ha qualificat el document EnfoCats com "un més" dels diversos escrits que s’han plantejat en el "procés".

Pascal ha apostat davant del jutge per respectar la Constitució i l’Estatut i ha rebutjat la via unilateral cap a la independència de Catalunya. Juntament amb això, les dos han coincidit en rebutjar qualsevol violència. Ambdues han reconegut a més reunions amb Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat, i els exconsellers a Brussel·les en almenys en dos ocasions.

En el cas de Pascal, el seu advocat ha protestat quan se li ha preguntat si condemnava expressament els actes violents contra la Policia, perquè considerava que es buscava incriminar opinions polítiques, però ella sí que ha volgut aclarir que li "disgusta" la violència. Per la seua part, Rovira ha deixat clar que mai no ha emparat ni ha estat d’acord amb cap tipus de violència.

Sobre el referèndum, Rovira ha afirmat al jutge que l’1 d’octubre va proposar de suspendre les votacions en vista de la violència policial. Va ser durant una reunió amb membres del Govern i de partits independentistes, però tots, inclòs Carles Puigdemont, es van negar a fer-ho. Rovira també ha indicat al jutge que ella va ser qui va firmar el 30 de març de 2015, en nom d’ERC, el full de ruta sobiranista amb CDC-Reagrupament, Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència (AMI). Aquest full de ruta preveia una declaració d’independència en 18 mesos si les forces sobiranistes aconseguien la majoria al Parlament.

Cap de les parts no ha demanat mesures cautelars contra Marta Pascal, però sí que ho ha fet l’acusació popular contra Rovira perquè, segons VOX, els informes de la Guàrdia Civil apunten molt directament contra ella, una cosa que no succeeix amb Pascal. La petició de presó sense fiança de l’acusació popular contra Rovira ha conduït que se celebrés una vistilla. En aquest context el fiscal ha demanat fiança però sense contemplar l’entrada a la presó, igual com l’advocat de l’Estat. Ha estat el magistrat qui ha acordat la quantitat de 60.000 euros.

Llarena ha aclarit, respecte a les mesures cautelars a aplicar a Rovira, que no hi ha risc de destrucció de proves, ni tampoc de sostracció a la Justícia. El termini per al pagament el fixarà demà en una interlocutòria.

Una altra diferència entre les dos compareixents d’avui ha estat que, mentre Pascal ha respost a les preguntes de totes les parts, Rovira no ha respost a VOX. Al contrari que Pascal, que no ha fet declaracions als mitjans, Rovira sí que les ha fet a la seua sortida del tribunal. Ha explicat als periodistes allà congregats que "hem defensat els nostres drets com a diputats i membres del Parlament" a votar en representació dels catalans i a expressar opinions.

A la seua arribada al tribunal, ambdues han estat rebudes amb aplaudiments per diverses desenes de simpatitzants, entre ells els dirigents d’ERC Gabriel Rufián i Joan Tardà, del PDeCat Jordi Xuclà i Josep Lluís Cleries, i Aitor Esteban, del PNB.

tracking