SEGRE

UNIÓ EUROPEA ECONOMIA

De Guindos, vicepresident del BCE al retirar-se el candidat irlandès

El ministre diu que el seu nomenament dóna prestigi a Espanya || Primera renovació dins del Banc Central Europeu que acabarà a l’octubre amb el relleu de Draghi

El ministre d’Economia, Luis de Guindos.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona, l’Eurogrup, van elegir ahir el titular espanyol d’Economia, Luis de Guindos, per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE), després que el ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe, anunciés en la seua arribada a la reunió que retirava el seu candidat i únic rival per al càrrec, el governador del seu banc central nacional, Philip Lane.

La designació del ministre espanyol, que el Govern espanyol donava per assegurada fins i tot abans de presentar un candidat concret per al lloc, ha obtingut via lliure amb la retirada d’Irlanda just abans de la reunió.

Amb el nomenament de De Guindos, Espanya torna a tenir presència al BCE, perduda el 2012

“Estic molt content que Espanya hagi tornat a aconseguir aquest lloc al BCE com sempre els he dit i estic convençut que intentarem fer-ho al millor possible i que Espanya podrà contribuir molt”, va dir De Guindos després de l’elecció.

El ministre, que va anunciar que presentarà la dimissió en els “propers dies”, va considerar que el nomenament “suposa un cert reconeixement” per a Espanya, que “ha recuperat moltíssim prestigi” des que el 2012 va perdre el seu lloc al comitè executiu del BCE. Aquell any el país no va aconseguir que s’elegís Antonio Sáinz de Vicuña en substitució de José Manuel González-Páramo, la qual cosa va posar fi a catorze anys de presència espanyola a Frankfurt (Alemanya), des que Domingo Solans hi accedís el 1998, en el moment àlgid de la crisi a Espanya, que acabava de demanar el rescat bancari.

De Guindos haurà d’assumir el seu càrrec a Frankfurt el pròxim 1 de juny. El càrrec és a més el primer d’una sèrie de renovacions que posaran fi a l’equip capitanejat per l’italià Mario Draghi.

Així doncs, la butaca de Draghi quedarà buida el 31 d’octubre del 2019 i per al lloc sonen ja el president del Bundesbank alemany, Jens Weidmann, i el seu homòleg al banc central francès, François Villeroy de Galhau.

Per la seua part, els eurodiputats de Podem i el grup dels Verds al Parlament Europeu van qualificar de “mala notícia” l’elecció de Luis de Guindos, com a nou vicepresident del BCE.

D’altra banda, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va valorar el “fort suport” amb què compta el ministre d’Economia però es va mostrar prudent davant del relleu al capdavant de la cartera. “No entrem en terminis”, va afirmar.

Els socialistes veuen perillar la independència de l’ens econòmic? Les veus més crítiques al nomenament de Luis de Guindos com a vicepresident del BCE es van escoltar des de Brussel·les. Els Socialistes i Demòcrates (S&D) al Parlament Europeu van advertir ahir que l’elecció del ministre espanyol d’Economia pot posar en risc la independència del Banc Central Europeu i plantejar un “conflicte d’interès”.

tracking