SEGRE

TRAGÈDIA INVESTIGACIÓ

Reobren la causa de l'accident de metro de València després d'arxivar-la

Per ordre de l’Audiència, que retreu a la jutge d’instrucció que hi ha indicis de delicte || La tragèdia va causar 43 morts i 47 ferits el 3 de juliol del 2006

Els serveis sanitaris atenen un ferit en l’accident de metro de València, el juliol del 2006.

Els serveis sanitaris atenen un ferit en l’accident de metro de València, el juliol del 2006.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de València ha ordenat al jutjat d’instrucció número 21 de la capital valenciana la reobertura de la investigació de l’accident a la línia 1 del metro de València, que va tenir lloc el 3 de juliol del 2006 i en el qual van morir 43 persones, a més de resultar-ne ferides 47. En la seua resolució, els magistrats han advertit la jutge de l’existència d’indicis de criminalitat. En aquest sentit, han recordat a la instructora del cas que, durant la investigació, “no es tracta d’arribar a la convicció o constatació que existeixi indici o prova de culpabilitat”, sinó que “el descobriment que existeix algun indici racional de criminalitat” és “suficient” per “dictar la corresponent ordre de processament”, pas previ a l’obertura del judici oral.

De la mateixa manera, l’Audiència valenciana també ha acordat que es doni l’oportunitat de declarar, en condició d’investigats, l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) Marisa Gracia i set exdirectius més de l’entitat gestora de la xarxa de metro i tramvia de València.

El jutjat d’instrucció número 21 de València havia arxivat el procediment el mes de maig passat, per tercera vegada des de l’inici de les indagacions, al descartar l’existència de responsabilitats penals i no considerar acreditat que el sinistre tingués com a causa “un error o el mal estat del material mòbil o de la infraestructura”. La Fiscalia i l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol, així com altres afectats a títol personal, havien recorregut aquesta decisió. Tanmateix, malgrat la reobertura del cas, l’Audiència de València ha denegat, en la seua interlocutòria, que es practiquin altres diligències que havien estat sol·licitades per les acusacions. La presidenta de l’Associació de Víctimes del sinistre, Rosa Garrote, va manifestar ahir que “estem molt contents perquè és el que demanàvem des de l’endemà de l’accident”. Garrote va insistir que les víctimes sempre han volgut “que s’investiguin totes les possibles circumstàncies de l’accident i que no se cenyeixi només la investigació a la velocitat” del tren. Igualment, també va subratllar que “és important que se citi” els exdirectius de FGV, ja que, “si s’hagués arxivat en instrucció sense citar a declarar, hauria estat impossible atribuir-los cap delicte”.

Per la seua part, la diputada de Compromís a les Corts Isaura Navarro va mostrar la seua confiança que aquesta decisió de l’Audiència permeti “a la fi” que es “depurin responsabilitats”, perquè “tenim dret a saber què va ocórrer en aquell fatídic accident”.

tracking