SEGRE

PANORAMA

Trapero, imputat per un nou delicte de sedició pel seu paper en l’1-O

La jutge Lamela l’acusa de provar d’“evitar” l’actuació de la Policia i la Guàrdia Civil || Torna a comparèixer aquest divendres a l’Audiència Nacional

Concentració - Centenars de lleidatans es van concentrar ahir, com cada dilluns, davant de la Paeria per demanar la llibertat dels presos polítics i el final del 155. En aquesta ocasió, els cantaires van entonar també lletres a favor de la imme ...

Concentració - Centenars de lleidatans es van concentrar ahir, com cada dilluns, davant de la Paeria per demanar la llibertat dels presos polítics i el final del 155. En aquesta ocasió, els cantaires van entonar també lletres a favor de la imme ...LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha imputat l’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero per un nou delicte de sedició en relació amb l’actuació de la policia catalana durant el referèndum de l’1-O. En aquest sentit, Lamela l’acusa de dissenyar un “pla premeditat” per “evitar” l’actuació dels cossos de seguretat de l’Estat per frenar la votació.

Així mateix, apunta la “total inactivitat” dels Mossos durant aquella jornada, que “no van fer res per desallotjar els col·legis”, i destaca que es van mantenir “al marge de qualsevol actuació desenvolupada per la Guàrdia Civil, evitant intervenir”, fins i tot quan els agents de la Guàrdia Civil eren “agredits”.

Lamela acusa Trapero d’orquestrar un “pla premeditat” per “facilitar” el referèndum

Per això, Lamela conclou a la seua resolució que la finalitat de la policia catalana a l’1-O va estar “orientada”, en alguns casos, a “obstaculitzar l’actuació d’aquelles altres policies". D’aquesta manera, per a la jutge, “la finalitat immediata de Trapero” es dirigia a “facilitar la celebració del referèndum” i “la proclamació d’una república catalana, independent d’Espanya, sent conscient que desenvolupava una actuació al marge de les vies legals, desatenent el mandat rebut des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i en contra de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional”, subratlla Lamela en la interlocutòria.

Malgrat això, la jutge ha deixat la porta oberta a requalificar jurídicament aquests fets quan avanci la investigació. En particular, ha subratllat que podrien ser “constitutius d’un delicte d’organització criminal”. D’aquesta manera, Lamela ha citat Trapero aquest divendres perquè presti declaració a l’Audiència Nacional.

Aquest mateix dia també declararà l’actual cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, que va ser nomenat pel Govern central a l’empara de l’article 155. En aquest cas, López acudirà en qualitat de testimoni.

Així mateix, en la seua interlocutòria, la jutge també ha sol·licitat altres diligències d’investigació. Concretament, ha requerit als Mossos d’Esquadra que li facilitin la identitat de les persones i mitjans orals i escrits a través dels quals es van comunicar als agents les pautes d’actuació per al referèndum, així com les ordres i recomanacions que havien de presidir el seu comportament durant la jornada.

Lamela també ha sol·licitat el nom dels caps de les unitats d’antiavalots i de recursos operatius dels Mossos d’Esquadra que es trobaven de servei l’1 d’octubre, així com la composició i funcionament de la cadena de comunicacions internes entre els agents i mitjans materials utilitzats.

Igualment, ha demanat a la secretaria d’Estat d’Interior l’“instrument pel qual es va nomenar” el coronel Diego Pérez de los Cobos com a coordinador de l’operatiu de l’1 d’octubre i que informi sobre les “competències i responsabilitats que se li van atribuir” en virtut del seu nomenament.

tracking