SEGRE

PANORAMA

Mas, lliure al dir que va desaconsellar la DUI a Puigdemont, i Gabriel es queda a Suïssa

L’expresident explica que va advertir de les conseqüències d’organitzar l’1-O sense pacte amb l’Estat || Lloveras reconeix davant de Llarena que va recomanar als ajuntaments participar en el referèndum

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar ahir davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que va aconsellar a Carles Puigdemont que no declarés unilateralment la independència. En aquest sentit, va recomanar a l’ara líder de JxCat convocar eleccions i fer provisió de forces per seguir amb el procés. Igualment, Mas va reconèixer haver advertit el Govern català que organitzar el referèndum de l’1-O sense pacte amb l’Estat constituiria una desobediència que portaria responsabilitats penals. D’altra banda, l’exlíder del PDeCAT va admetre haver participat en reunions estratègiques, malgrat que va afirmar que eren de caràcter polític i va negar l’existència del suposat comitè per la independència recollit al document Enfocats. D’aquesta manera, Mas també va dir que la DUI va ser “purament simbòlica”, sense conseqüències jurídiques. Després de declarar, Llarena el va deixar lliure sense aplicar-li cap mesura cautelar, malgrat que l’acusació popular havia sol·licitat llibertat sota fiança de 60.000 euros, retirada de passaport i compareixences quinzenals als jutjats. Al sortir, l’expresident va manifestar que “hi va haver un referèndum l’1 d’octubre i defenso la idea de la independència de Catalunya com a futur Estat independent”. Mas també va explicar que “hi ha una voluntat popular” favorable al procés i que les institucions catalanes únicament han “canalitzat” aquestes reivindicacions. Per la seua part, l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va declarar al Suprem que va recomanar als ajuntaments participar en l’1-O. No obstant, va negar haver pressionat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè cedís espais municipals com a col·legis electorals. Lloveras va sortir en llibertat després que el magistrat Pablo Llarena no li imposés cap mesura cautelar. En aquest sentit, ni la Fiscalia ni l’acusació les van sol·licitar. En un altre ordre de coses, l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel va anunciar ahir que no es presentarà avui al Tribunal Suprem per prestar declaració davant de Llarena per la seua presumpta implicació en el procés. Gabriel, que es troba a Suïssa, es planteja demanar asil polític al país helvètic (vegeu més informació al desglossament).

D’una altra part, el Ministeri Públic ha sol·licitat a Llarena que declari complexa aquesta causa i permeti que s’ampliï la fase d’instrucció fins als divuit mesos. El magistrat ja ha dictat una providència perquè les parts siguin coneixedores de la petició i es pronunciïn sobre aquesta en un termini màxim de tres dies.

L’exdiputada de la CUP afirma que no tindrà un judici “just”L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel va anunciar ahir la intenció de quedar-se a Suïssa i no anar avui al Suprem. En declaracions a la cadena suïssa RTS, va dir que “com que no tindré un judici just a Espanya, he buscat un país que pugui protegir els meus drets”. Va afirmar que “intentaré instal·lar-me aquí” i si “hi ha una sol·licitud d’extradició, demanaré l’asil” ja que l’Estat espanyol, va indicar, sotmet l’independentisme a la “repressió”.

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.EFE

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.

L’expresident de la Generalitat, Artur Mar, ahir, a l’arribar al Tribunal Suprem.EFE

tracking