SEGRE

POLÍTICA ENSENYAMENT

Madrid veu inviable canviar el model educatiu català

Méndez de Vigo diu que no poden “ni amb el 155 ni sense” || Però precisa que el 25% de les classes han de ser en castellà

Méndez de Vigo.

Méndez de Vigo.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va reconèixer ahir al Congrés que el Govern espanyol “no pot modificar el model educatiu de l’escola catalana ni amb l’article 155 ni sense”. “El model educatiu depèn de la Constitució, l’Estatut i les lleis espanyola i catalana, l’important és que el sistema d’immersió lingüística segueixi, però que es compleixin també les sentències”, va afirmar. El ministre va assegurar que respectarà la sentència del TC que anul·la els 6.000 euros que havia d’aportar la Generalitat perquè els alumnes que volguessin ser escolaritzats en castellà ho fessin en escoles privades, però també va reclamar que les institucions educatives catalanes apliquin la sentència del TSJC que estableix que almenys un 25% de les matèries s’imparteixi en castellà. El ministre no va especificar les mesures que prendran perquè els pares puguin escollir si els seus fills podran tenir el castellà com a llengua vehicular, com va prometre el Govern espanyol la setmana passada.

Méndez de Vigo va defensar l’“actitud valenta” del Govern del PP d’afegir la mesura, ara anul·lada, a la Lomce. “Li semblarà bé o malament, però va ser una actitud valenta per resoldre un problema”, va destacar al diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta, que va qualificar de “pegat vergonyant” aquesta mesura. A més, Cs el va advertir que si no assegura aquesta llengua com a vehicular no donaran suport al Pacte Social i Polític per l’Educació. D’altra banda, el diputat d’Units Podem Joan Mena va dir al ministre: “Qualsevol diria que s’ha quedat atordit després de la bufetada del TC.” Des del PSOE, la portaveu al Congrés, Margarita Robles, va afirmar que la decisió del TC “no coneix ni de temps ni de moments polítics” i va afegir que això “és bo per a altres que volen desacreditar” l’alt tribunal.

Ciutadans avisa el PP que no hi haurà pacte d’Educació si no garanteix el castellà

Per la seua part, l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau creu que la sentència del Constitucional posa de manifest que “es van inventar una solució a un fals problema”.

Moció de quatre grups per la immersió Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú presentaran demà una moció en el ple en la qual insten la Paeria a defensar el model lingüístic català com a eina de cohesió social i reclamen a l’Estat que cessi l’aplicació del 155. Així mateix, també demana un reconeixement al professorat i al sistema educatiu per la seua tasca i fa una crida perquè la societat faci seu el model educatiu català i es comprometi a consolidar-lo i a protegir-lo.

tracking