SEGRE

PANORAMA

Puigdemont vol poder nomenar consellers i convocar les eleccions

ERC advoca per Junqueras com a president i Bèlgica ‘blinda’ el seu parlament

Carles Puigdemont a Brussel·les.

Puigdemont: "L'Estat busca dividir els alumnes catalans, però el català resistirà"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre JxCat i ERC per desbloquejar la formació d’un nou govern van prosseguir ahir al voltant d’una nova proposta de Carles Puigdemont. Segons va avançar La Vanguardia, el líder de JxCat aposta per retenir la potestat per nomenar els consellers de l’Executiu i també per convocar eleccions. No obstant, ERC ha mostrat les seues reticències a aquest pla ja que, a banda d’una possible intervenció del Tribunal Constitucional, es podria cometre un delicte d’usurpació de funcions públiques. Des de les files republicanes, tal com va revelar ahir Catalunya Ràdio, van respondre a la proposta posant sobre la taula que si Puigdemont manté certes potestats, sigui el vicepresident empresonat Oriol Junqueras la persona que comandi la Generalitat a Barcelona.

D’altra banda, el paper del líder de JxCat en el Govern català no és l’únic escull en les converses entre les dos forces independentistes majoritàries. Així, un altre escull és la definició del procés constituent pactat amb la CUP.

En un altre ordre de coses, socialistes, liberals i humanistes belgues van vetar ahir la cessió d’una sala del parlament del país als nacionalistes flamencs perquè Carles Puigdemont participés allà en un col·loqui el dia 27 en què s’especulava que podria ser investit simbòlicament com a president.

Mas reitera que la independència va ser “simbòlica” i “tothom ho sabia” L’expresident de la Generalitat Artur Mas va reiterar ahir que la declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre va ser “una declaració formal, parlamentària i simbòlica”. Per a Mas, aquest fet és “tan evident com que l’1-O va ser un referèndum”. En aquest sentit, va assegurar que “tots els actors que eren al Parlament sabien que la DUI no tenia recorregut real”, però “una altra cosa és que li donessin importància com a simbolisme”. Així, va subratllar que, després de la DUI, el Govern de Carles Puigdemont ja no es va reunir més per prendre decisions. En la mateixa línia, el diputat d’ERC Joan Tardà, va comentar que la DUI va ser “simbòlica” i que no es va enganyar ningú. En un altre ordre de coses, el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, va remarcar que la legitimitat de Puigdemont està “preservada” i que la investidura no “la dictarà la caverna”.

tracking