SEGRE
El ex cap dels Mossos Josep Lluís Trapero a la seua arribada a l'Audiència Nacional.

Trapero declara a l'Audiència Nacional per la seua actuació l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero ha arribat a les 8.30 hores a l’Audiència Nacional per afrontar la seua tercera compareixença davant la jutgessa Lamela i respondre a una nova imputació per sedició per l’1-O, que podria portar-li a ser també investigat per organització criminal.

El major dels Mossos, que està citat a les 9.00 hores, ha acudit amb semblant seriós i abric negre acompanyat de la seua advocada Olga Tubau. El seu successor al capdavant de la Policia autonòmica, Ferrán López, ha estat avui també cridat a declarar en qualitat de testimoni a les 11.00 hores.

L’última vegada que Trapero va comparèixer davant de la jutgessa de l’Audiència Nacional, el passat 16 d’octubre, la Fiscalia va demanar el seu ingrés a presó sense fiança, però finalment va quedar en llibertat amb mesures cautelars: compareixences quinzenals, retirada del passaport, prohibició de sortir d’Espanya i fixació de domicili i telèfon.

En aquesta ocasió, la magistrada l’ha citat d’ofici, sense previ informe de la Fiscalia, i per això hi ha el dubte de si mantindrà la petició de presó que va fer quan José Manuel Maza ostentava el càrrec de fiscal general de l’Estat o si el seu substitut, Julián Sánchez Melgar, es decantarà per una mesura cautelar menys dràstica, com una fiança.

En deixar-lo en llibertat amb les esmentades mesures, Lamela va precisar que la investigació se circumscrivia al setge a la Guàrdia Civil del 20 de setembre, a l’espera d’ampliar-la a l’1-O, i que la seua actuació en aquest episodi no estava encara "prou perfilada" per vincular-lo directament "a fets tan greus com els que aquells dies van succeir".

Ara, després de practicar diligències, entre elles la presa de declaració al coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos, la jutgessa ha acabat que l’actuació dels Mossos aquell dia i l’1-O "va ser dirigida a obstruir qualsevol actuació que bloquegés el pla estratègic cap a la independència" i per això "la policia autonòmica també va ser utilitzada per controlar les accions" de les altres Policies.

Amb aquesta finalitat, es va dissenyar un "pla premeditat", "que procedia de la cúpula policial de Mossos d’Esquadra, cúpula comandada per Josep Lluís Trapero i en connexió directa amb els membres del comitè estratègic", a què al·ludia el document Enfocats.

Dos dies després que Lamela notifiqués aquesta auto, la Fiscalia demanava d’ampliar la investigació a la cúpula dels Mossos per imputar també al llavors superior de Trapero, l’exdirector de la Policia autonòmica Pere Soler; i a l’exsecretari general de Interior César Puig, segon de l’exconseller Joaquim Forn, que es troba a presó al costat d’Oriol Junqueras i els "Jordis".

Realment -afegia el fiscal- van actuar de "corretja de transmissió de les instruccions" dels responsables polítics "ordenant executar o abstenir-se de les ordres judicials i del compliment de la Llei".

La jutgessa creu que Trapero es va encarregar del disseny d’"un sistema de comunicació entre els agents" i "els seus comandaments superiors que va suposar un alentiment de les comunicacions, la qual cosa va produir, encara més si cap, una ineficàcia en l’actuació," per la qual cosa ha reclamat els Mossos que identifiquin a les persones i els mitjans fets servir en aquest operatiu.

tracking