SEGRE

PANORAMA

La jutge Lamela deixa Trapero lliure sense fiança

Assegura que va advertir Puigdemont del risc de celebrar l’1-O però que no s’hi va oposar || L’exmajor dels Mossos afirma que van intentar acatar les ordres del TSJC de mantenir tancats els col·legis

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, a l’arribar a l’Audiència Nacional.

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, a l’arribar a l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero va defensar ahir davant de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela que va traslladar fins a en dos ocasions a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont la preocupació existent al cos policial per mantenir la seguretat ciutadana en la celebració del referèndum de l’1 d’octubre encara que no s’hi va oposar perquè no està entre les seues funcions, segons van explicar fonts jurídiques.

En diverses reunions va exposar a Puigdemont que tot el que es coneix com a procés sobiranista havia de quedar al marge dels Mossos d’Esquadra i que ells tenien la intenció de complir el mandat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va ordenar el tancament dels col·legis electorals per al dia de la votació.

També va relatar a la magistrada Lamela que igualment va mostrar el malestar al cos policial per la imatge pública que s’estava traslladant que facilitarien la celebració de la consulta il·legal i que formaven part d’un pla la finalitat última del qual era la declaració unilateral d’independència de Catalunya. Va concretar que van intentar acatar les ordres del TSJC de mantenir tancats els col·legis encara que no va poder acreditar que es recollissin llistes de votants de meses electorals. Es tracta de la tercera vegada que Trapero declara en el marc d’aquesta causa en la qual s’investiga, d’una banda els aldarulls el setembre després dels registres ordenats pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona i, de l’altra, el dispositiu policial de l’1-O. La jutge va rebutjar la petició d’una fiança de 50.000 € de la Fiscalia a l’entendre que Trapero sempre ha complert la seua obligació amb la justícia i que ja no pot destruir proves.

D’altra banda, ahir es va saber que l’exdirector dels Mossos d’Esquadra Albert Batlle va afirmar el 31 de gener davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que, segons la seua opinió, els agents de la policia autonòmica “van complir la funció que havien de fer” durant el registre de la conselleria d’Economia el 20 de setembre i durant la jornada del referèndum.

Aquest relleu s’interpreta en el si de l’Institut Armat com un reconeixement a la gestió de seguretat que ha realitzat el coronel per evitar el referèndum de l’1-O. A més, Diego Pérez de los Cobos es troba actualment realitzant el curs d’ascens a general.

barcelona/lleida

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir 14 persones en la concentració dels Comitès de Defensa de la República (CDR) davant de la porta principal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al passeig Lluís Companys de la ciutat de Barcelona.

La policia catalana va començar a traslladar els arrestats a la comissaria del districte barceloní de les Corts, on els CDR van convocar una altra concentració a partir de les 12.00 hores.

Alguns dels manifestants s’havien encadenat a les portes del TSJC per “parar al màxim òrgan de la injustícia de l’Estat espanyol”, segons van relatar en xarxes socials, la qual cosa va obligar els agents a alliberar-los amb tenalles.

La concentració va congregar prop d’un centenar de persones que es van asseure cap a les 8.00 hores a l’escalinata d’accés a la cort i van exhibir pancartes amb els missatges “És l’hora del poble” i “23-F, parem el cop d’Estat”, coincidint que ahir es complien 37 anys de l’intent de cop d’Estat de l’any 1981.

Per la seua part, una vintena de membres dels CDR Lleida es van concentrar ahir a la plaça Sant Joan de la capital per exigir la implantació de “la República proclamada el Parlament el 27 d’octubre”, arran de la celebració del referèndum de l’1-O.

Després de desplegar una pancarta amb el lema “obeïm el poble, volem la República”, una de les portaveus del col·lectiu va llegir un manifest en el qual el Comitè en defensa de la República reclama que les formacions independentistes donin compliment al “mandat popular “amb el desenvolupament de la llei de Transitorietat i la publicació al DOGC de la proclamació de la República i la desobediència fefaent de l’article 155”.

Així mateix, van reclamar a les forces independentistes que es posin d’acord per formar govern i van exigir l’alliberament dels “presos polítics” (més informació a la pàgina 8).

El coronel De los Cobos deixa la coordinació dels MossosEl coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser el coordinador del dispositiu de seguretat per evitar el referèndum de l’1-O, deixarà el seu càrrec al ministeri de l’Interior com a coordinador dels Mossos d’Esquadra i serà nomenat en els propers dies responsable de la Comandància de l’Institut Armat a Madrid.

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, a l’arribar a l’Audiència Nacional.

L’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, a l’arribar a l’Audiència Nacional.EFE

tracking